Provincie Overijssel


9 augustus 2011

Zwemmersjeuk in recreatieplas `t Lageveld bij Wierden

De provincie Overijssel waarschuwt opnieuw voor mogelijke zwemmersjeuk in recreatieplas 't Lageveld bij Wierden. Na de eerste meldingen van klachten van zwemmersjeuk is nader onderzoek uitgevoerd in opdracht van het waterschap Regge en Dinkel.

Hieruit blijkt dat door maatregelen van de beheerder de kans op het optreden van zwemmersjeuk sterk is verkleind, maar niet kan worden uitgesloten. Het risico voor de volksgezondheid is gering en beperkt zich tot huidirritaties en mogelijk hoofdpijn en koorts. Gaat u toch in het water, dan is het verstandig direct erna te douchen met zeep en u goed af te drogen.

Wat te doen bij klachten

Mensen die klachten hebben kunnen zich laten behandelen bij hun huisarts. Voor algemene informatie kunt u bellen naar het Meldpunt Infectieziekten van de GGD Regio Twente, telefoon 053 487 68 40. Meer informatie is ook te vinden op www.overijssel.nl/zwemmersjeuk.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk is een algemeen voorkomende klacht bij zwemmen in oppervlaktewater. De klachten bestaan uit hevig jeukende rode bultjes op de huid, die na enkele dagen weer verdwijnen. Soms kan ook sprake zijn van hoofdpijn en koorts. De infecties worden veroorzaakt door een parasiet. Als mensen vaker met deze parasiet in contact komen kunnen de klachten verergeren.