Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Geschiedenis koningshuis in beeld
Vijf keer NOS 60 jaar Oranje op TV

HILVERSUM, 15 juli 2011 - Sinds het prille begin van de televisie maakt de NOS programma's over het Koninklijk Huis. De kijkers hebben de Oranjes zich zien verloven en trouwen en in interviews heeft Nederland hen beter leren kennen. Ook de verdrietige momenten zijn op de televisie te zien, zoals bij begrafenissen van leden van de koninklijke familie. De afgelopen 60 jaar heeft veel memorabele televisiemomenten opgeleverd. Aan de hand van beelden uit het rijke archief en verhalen van direct betrokkenen van toen en nu wordt de geschiedenis van het Koninklijk Huis en de rol van het medium televisie daarin in beeld gebracht. Presentator Koos Postema spreekt onder meer met Rudolf Spoor, regisseur van de 'traan van Máxima', en met oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst Eef Brouwers. Maar ook Sanne 'koningin Beatrix' Wallis de Vries, royaltydeskundige Peter van der Vorst en Carlo 'Willem-Alexander' Boszhard komen in de vijfdelige serie aan het woord. NOS 60 jaar Oranje op TV is vanaf dinsdag 9 augustus (22.05 uur) vijf weken lang te zien op Nederland 1.

Presentator Koos Postema ontvangt op paleis Soestdijk programmamakers die achter de schermen betrokken waren bij uitzendingen rondom de Oranjes. Een aantal betrokkenen achter de schermen vertelt voor het eerst publiekelijk over de totstandkoming van 'koninklijke' programma's in het algemeen en hun rol in het bijzonder.

Koos Postema maakte op 28 november 1962 zijn televisiedebuut bij de begrafenis van prinses Wilhelmina. De 79-jarige journalist en presentator was tijdens zijn carrière betrokken bij talloze programma's over het Koninklijk Huis en (live-) uitzendingen van grote koninklijke evenementen.

De complete line-up van de serie NOS 60 jaar Oranje op TV is als volgt: Dinsdag 9 augustus (22.05 uur, Nederland 1) - Verliefd, verloofd, getrouwd Dinsdag 16 augustus (22.20 uur, Nederland 1) - De interviews Dinsdag 23 augustus (22.20 uur, Nederland 1) - De troonswisseling Dinsdag 30 augustus (22.20 uur, Nederland 1) - Koninklijke humor Zondag 4 september (23.00 uur, Nederland 1) - Een verstandshuwelijk

BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, zendt het programma ook uit. De uitzendingen zijn rond 14.20 uur (Nederlandse tijd) te zien op de volgende donderdagen: 18 augustus (Verliefd, verloofd, getrouwd), 25 augustus (De interviews), 1 september (De troonsafstand), 8 september (Koninklijke humor) en 15 september (Een verstandshuwelijk).

Onderstaand de synopsissen van de vijf delen:

NOS 60 jaar Oranje op TV: Verliefd, verloofd, getrouwd Als de troonopvolger zijn of haar verloving aankondigt is dat groot nieuws. Dat is het in 1965 als Beatrix de Duitse diplomaat Claus von Amsberg voorstelt en dat is het in 2001 bij de introductie van Máxima Zorreguieta. Hoewel er 36 jaar tussen ligt, zijn de overeenkomsten over hoe beide gebeurtenissen op televisie kwamen opmerkelijk. Televisiemakers van toen en nu vertellen hun verhalen aan Koos Postema. In deze aflevering komen onder meer aan het woord: Rudolf Spoor, in 1965 bij de introductie van Claus cameraman, en in 2002 regisseur van de beroemde 'traan van Máxima'. Kees van Langeraad die in 1966 het huwelijk van Claus en Beatrix regisseert en het verwijt krijgt geen oog te hebben voor de rellen in Amsterdam. En Ed van Westerloo die zich afvraagt hoe de koningin zich moet hebben gevoeld bij de vijandige ontvangst van prins Claus.

Dinsdag 9 augustus, 22.05 uur, Nederland 1
(herhaling: zaterdag 14 augustus, 23.50 uur, Nederland 1)

NOS 60 jaar Oranje op TV: De Interviews
De leden van het Koninklijk Huis staan maar zelden een interview toe. De mystiek rond het koningshuis moet immers in stand blijven. Het moet vooral niet te gewoon worden. Toch zijn er in de afgelopen jaren een aantal bijzondere gesprekken uitgezonden. In deze aflevering een greep uit die interviews, waarbij de betrokkenen achter de schermen hun kant van het verhaal vertellen. Bijzonder is dat oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Ed van Westerloo voor het eerst vertelt over zijn betrokkenheid bij de interviews met prinses Juliana en prins Bernhard, koningin Beatrix en prins Willem-Alexander. Koos Postema ontvangt hem, programmamaker Ad van Liempt, oud-hoofdredacteur NOS Actueel Lars Andersson en regisseur Rudolf Spoor op paleis Soestdijk. Schrijfster Hella S. Haasse vertelt over het gesprek dat zij in 1988 had met de toen vijftigjarige koningin Beatrix.

Dinsdag 16 augustus, 22.20 uur, Nederland 1
(herhaling: zaterdag 21 augustus, 23.50 uur, Nederland)

NOS 60 jaar Oranje op TV: De troonswisseling
"Voor ieder mens is er een tijd gekomen..." Zo begint koningin Juliana haar televisietoespraak op 31 januari 1980 waarin ze bekend maakt dat haar dochter Beatrix op 30 april van datzelfde jaar koningin zal worden. Op 30 april treft de nieuwe koningin een weinig feestelijke hoofdstad aan. Kunnen de festiviteiten wel doorgaan temidden van krakers en rookbommen? Een reconstructie van de bekendmaking van de troonswisseling en van de verslaggeving rond de inhuldiging zelf. Met oud-verslaggever Marijn de Koning, regisseur Martijn Lindenberg (destijds ingevlogen vanaf de Olympische Spelen in Lake Placid), oud-directeur NOS Televisie Ed van Westerloo en toenmalig eindredacteur van de NOS Kees van Langeraad. Ook Koos Postema zelf was op 30 april 1980 als verslaggever op de Dam aan het werk.

Dinsdag 23 augustus, 22.20 uur, Nederland 1
(herhaling: zaterdag 28 augustus, 00.05 uur, Nederland 1)

NOS 60 jaar Oranje op TV: Koninklijke humor
Bijna alle grote komieken wagen zich eraan: satire, grappen maken over het Koninklijk Huis. Ze vergroten karaktertrekken uit: grote oren, een stijf kapsel, pakken de Oranjes aan op relletjes, hun gedrag. Hoe ze dat doen is heel verschillend. Wim Sonneveld laat als opperspreekstalmeester van de koningin krentenmikken achter de rododendrons sodemieteren, Barend Servet praat met Juliana die spruitjes schoonmaakt, sommigen gaan daarbij heel ver. Is humor over de Oranjes anders dan andere grappen, zijn er ook grenzen aan wat leuk is? Denken de makers daar over na, hoe zoeken ze de grens op? Met onder meer Jack Spijkerman, die met Kopspijkers scoorde met vele persiflages, Sanne Wallis de Vries, die spreekt over haar verbazing over het Koninklijk Huis en haar ontmoetingen met Beatrix, en Carlo Boszhard over 'zijn' Willem Alexander.

Dinsdag 30 augustus, 22.20 uur, Nederland 1
(herhaling: zondag 4 september, 08.50 uur, Nederland 1)

NOS 60 jaar Oranje op tv: Een verstandshuwelijk
Vanaf de beginjaren van de tv zitten televisie en koningshuis aan elkaar vast; gevangen in een verstandshuwelijk. Goed voor mooie uitzendingen met enorme kijkcijfers, maar ook voor tegengestelde belangen en lastige afwegingen. In de laatste aflevering van NOS 60 jaar Oranje op televisie passeren de beeldbepalende momenten uit het leven van de koninklijke familie de revue. Mooie, maar ook verdrietige tijden. 60 jaar lang is de televisie bij al die hoogte- en dieptepunten en kleurt zo het beeld van ons koningshuis. De camera's worden bepalend voor het imago van de Oranjes. Maar wie houdt daarbij de regie? En waar botsen de belangen? In 60 jaar ontwikkelt de verslaggeving op televisie zich: volgzaam en eerbiedig wordt kritisch en op emotie gericht. En de Oranjes leren met beelden hun voordeel te doen. Koos Postema spreekt met programmamakers van toen en kijkt met hen terug op een verstandshuwelijk met 'royale' ups en downs. Aan het woord komen onder meer: Ed van Westerloo (oud-directeur NOS Televisie), Ad van Liempt (programmamaker / historisch journalist), Lars Andersson (oud-hoofdredacteur NOS Actueel), Eef Brouwers (oud-directeur Rijksvoorlichtingsdienst), Peter van der Vorst (royaltydeskundige RTL) en Marieke de Vries (verslaggever Koninklijk Huis NOS Nieuws).

Zondag 4 september, 23.00 uur, Nederland 1
(herhaling: nog niet bekend)

Voor meer informatie, beeldmateriaal en/of (interview)verzoeken: NOS Marketing & Communicatie
Anja van Ginhoven
T + 31 (0) 35 677 23 02
M + 31 (0) 6 51 81 51 83
E communicatie@nos.nl
Twitter NOScommunicatie YouTube youtube.com/NOSCommunicatie Flickr flickr.com/photos/noscommunicatie

De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, 24 uur per dag 7 dagen per week, onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en (inter-)nationale evenementen. Dit gebeurt real-time en multimediaal via radio, (internet connected) televisie, www.nos.nl, narrowcasting, sociale netwerken, mobiele applicaties, spelcomputers en andere apparaten met een internet verbinding.