Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

100 jaar Fokker:
Fokker Spin van Aviodrome in Haarlem én Lelystad te bewonderen.

Lelystad, 9 augustus 2011 ­ De Fokker Spin van luchtvaart-themapark Aviodrome die op dit moment te bewonderen is tijdens de expositie over Fokker in de Haarlemse St. Bavokerk, komt op 2 september terug naar haar standplaats. Bij het luchtvaart-themapark worden in het weekend van 3 en 4 september tal van festiviteiten rondom het 100-jarig bestaan van Fokker georganiseerd. In de tussentijd is ook in Lelystad nog een Fokker Spin in de expositie te bewonderen.

31 augustus 1911
"Een smalle strook weiland dicht bij de stad was het. Op een meter of tien van de sloot voelde ik dat de vleugels gingen dragen." Dat ervoer Anthony Fokker toen hij op 31 augustus 1911 het Haarlemse luchtruim koos. Hij vertrok noordwestelijk van het oude centrum met zijn zelfgebouwde Spin, rond de St. Bavokerk en keerde heelhuids terug in de polder, waar nu de Kleverlaan is. Sinds 2 augustus is de Spin terug in Haarlem, waar stil wordt gestaan bij deze bijzondere gebeurtenis met een speciale tentoonstelling in de St. Bavokerk van 3 augustus tot en met 4 september.

Fokker Spin
De Aviodrome leende een historische Spin uit voor deze tentoonstelling in Haarlem. Van dit vliegtuigtype zijn er in totaal zo'n dertig stuks gemaakt. De Spin die nu in de St. Bavokerk staat, is het laatste exemplaar uit de serie gebouwd in 1936 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het vliegbrevet van Anthony Fokker. De Spin is gebouwd door medewerkers van de Fokker fabriek.

100 Jaar Fokker Weekend
Op 2 september keert de Fokker Spin terug naar de Aviodrome, waar op 3 en 4 september uitgebreid stil wordt gestaan bij het 100 jarig jubileum van Fokker. Tijdens dit weekend zijn er vele Fokker vliegtuigen uit binnen- en buitenland aanwezig, kunnen bezoekers een speciale audiotour doen en zijn er volop kinderactiviteiten. De Aviodrome is gedurende het weekend elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor bezoek aan het 100 Jaar Fokker Weekend geldt de reguliere entreeprijs voor de Aviodrome. Bij slecht weer zullen niet alle vliegtuigen de Aviodrome vliegend kunnen bereiken. Kijk voor meer informatie op www.aviodrome.nl of bel met 0320 - 289 842.
Noot voor redacties

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht