Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Amsterdam 9 augustus 2011

Studenten en gepensioneerden als `mystery guests' in Amsterdamse taxi's

Taxichauffeurs in de hoofdstad kunnen binnenkort onaangekondigde en onopvallende inspectierondjes verwachten. Met de komst van de nieuwe taxiwet,

hoogstwaarschijnlijk eind dit najaar, kan de gemeente Amsterdam van chauffeurs die te vaak de fout in gaan de vergunning intrekken. In 2010 gingen taxichauffeurs in de stad in één op de drie ritten de fout in met de regels.
1

Naast klachten van

taxipassagiers wil de gemeente met de inzet van zogeheten mystery guests de taxibranche in de hoofdstad gaan controleren. Wat D66 Amsterdam betreft kunnen hiervoor onder andere studenten, gepensioneerden en vrijwilligers tegen een onkostenvergoeding worden ingezet.

D66-raadslid Jan Paternotte: "Toeristen en bezoekers in Amsterdam worden bij het Centraal Station ook deze zomer weer welkom geheten door speciale `Welcome Teams' die bestaan uit studenten toerisme, gepensioneerden en vrijwilligers met een hart voor de stad. Zij wijzen nu de toeristen de weg. De Amsterdamse taxibranche zou heel goed door dezelfde mensen met verstand en gevoel voor service kunnen worden beoordeeld." Volgens D66 is het belangrijk mystery guests uit alle leeftijdsgroepen te hebben. "Anders weten chauffeurs dat ze alleen gecontroleerd kunnen worden door studenten." Amsterdamse Taxi Commissie De gemeente gaat vanaf eind dit jaar alle klachten over Amsterdamse taxichauffeurs verzamelen. Klachten die binnenkomen bij het landelijke klachtenmeldpunt, bij de taxiorganisaties in de hoofdstad en de gemeente komen straks allemaal in hetzelfde systeem, dit is nu nog niet geval is. D66 wil dat een nieuw op te richten taxicommissie, de Amsterdamse Taxi Commissie, de klachten gaat verwerken en afhandelen. Rapporten van de mystery guests kunnen hieraan worden toegevoegd. De SP stelde in Amsterdam eerder al voor om van taxichauffeurs die bijvoorbeeld drie keer serieus de fout in gaan de vergunning in te trekken.

Gemeente Amsterdam, Jaarrapportage 2010 Taxi Amsterdam, blz. 12 http://www.amsterdam.nl/publish/pages/168615/jaarrapportage_taxi_2010.pdf


1


Noot voor redacties