Ingezonden persbericht


Den Haag, 9 augustus 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) met betrekking tot het hoge aantal vrijspraken in zaken tegen (vermeende) loverboys

aan de minister van Veiligheid en Justitie


* Kent u het artikel "de bewijsproblematiek van loverboypraktijken"? (F.H. Damen in Delikt en Delinkwent 2011/35)?


* Deelt u de mening en kwantitatieve analyse dat verdachten van loverboypraktijken relatief vaak worden vrijgesproken? Zo nee, waarin is in deze mening en analyse dan niet waar?


* Hoe komt het dat het aantal vrijspraken bij het nieuwe artikel 273a/f Sr relatief hoger ligt dan ten opzichte van het vorige oude artikel 250av Sr? Acht u het mogelijk dat doordat in het nieuwe artikel andere vormen van uitbuiting dan seksuele vormen van uitbuiting zijn opgenomen, het artikel te onoverzichtelijk is geworden en dat dit nadelig uitwerkt voor een correcte tenlastelegging?


* Is het waar dat er vrijspraken zijn geweest vanwege onjuiste, niet volledige en/of opmerkelijke tenlasteleggingen? Zo ja, hoe vaak hebben rechters vanwege een dergelijke tenlastelegging verdachten vrijgesproken? En zo ja, wat zegt dit over de kennis van de desbetreffende officier van justitie? Zo nee, wat is er op dit punt dan niet waar aan het in het artikel gestelde?


* Hoe oordeelt u over de in het artikel geconstateerde problemen bij het bewijzen dat slachtoffers zich daadwerkelijk onvrijwillig beschikbaar hebben moeten stellen voor prostitutie?


* Is het waar dat rechters "de instemming van een slachtoffer met de prostitutie regelmatig als een serieuze instemming"(lijken aan te merken) en daarmee voorbij (lijken te) gaan aan de listige werkwijzen van loverboys en de daarmee samenhangende problematiek van liefdes- en/of angstgevoelens van de slachtoffers"? Zo ja, heeft dit te maken met een gebrek aan "goede en volledige kennis omtrent de daarmee samenhangende problematiek van liefdes- en /of angstgevoelens van de slachtoffers"? En zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat deze kennis wordt verbeterd? Zo nee, waarom niet?


* In hoeverre komen de bevindingen in het genoemde artikel overeen met de bevindingen van de Nationaal rapporteur mensenhandel in haar laatste rapportage en in hoeverre niet?