Ingezonden persbericht


Den Haag, 9 augustus 2011

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) over het stranden van de ketenzorg

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Wat is uw reactie op het bericht 'Noodklok zorggroepen: ketenzorg strandt' en op 'Contractering Zorggroepen in Nederland' van Adviesgroep Ketenzorg (LHV, VHN) en LVG? 1)


2. Wat vindt u van de signalering dat zorggroepen vaak grote problemen ondervinden bij het sluiten van contracten met zorgverzekeraars?


3. Deelt u onze mening dat de genoemde problemen gewenste ontwikkelingen in de ketenzorg in de weg staan, die zowel de zorg kunnen verbeteren als de kosten voor de geleverde zorg kunnen verminderen?


4. Deelt u onze mening dat het zorgelijk is dat zorgverzekeraars allemaal hun eigen eisen stellen en weinig flexibel zijn?


5. Deelt u onze mening dat het naast elkaar bestaan van integrale bekostiging en financiering mbv een koptarief remmend werkt op de verdere ontwikkeling van de ketenzorg?


6. Welke stappen gaat u nemen om het afsluiten van contracten in de ketenzorg te verbeteren, of zelfs om te voorkomen dat ketenzorg strandt?


7. Zijn er cijfers beschikbaar over de gemiddelde kosten voor een behandeling die wordt uigevoerd door een zorggroep, in vergelijking met de gemiddelde kosten voor een zelfde behandeling in de tweede lijn? Zo ja, kunt u ons deze cijfers toezenden, zo nee, bent u bereid hier onderzoek naar te doen?


1) http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/100468/Noodklok-zorggroepen-ketenzorg-strandt.htm


2) http://www.adviesgroepketenzorg.nl/sites/default/files/110620%20Memo%20rapportage%20enquete%20contracteren%20def_0.pdf