Update multiresistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis: 9 augustus 201

Persbericht van Maasstad Ziekenhuis

Het aantal dragers van de multiresistente bacterie is met 9 patiënten toegenomen ten opzichte van de vorige update op dinsdag 2 augustus. Het aantal overleden dragers van de bacterie is met één gestegen. De getallen kunnen door de lopende onderzoeken nog verder toenemen.

Het aantal dragers van de multiresistente bacterie is 88. De negen nieuwe dragers zijn afkomstig uit de groep verdachte patiënten bij wie kweektesten zijn afgenomen. Het aantal verdachte personen zal toenemen, omdat per drager wordt gecontroleerd met wie zij op de kamer hebben gelegen. Deze groep wordt uitgenodigd om zich ook te laten testen, om vast te stellen of zij wel of geen drager zijn van de bacterie.

Tot nu toe zijn er 28 dragers van de bacterie overleden. Onderzocht wordt of er een verband is tussen dragerschap en overlijden.

Sinds 18 juli heeft het Maasstad Ziekenhuis geen besmettingen vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen. Op basis daarvan kunnen we concluderen dat de uitbraak nog steeds onder controle is.

De volgende maatregelen zijn van kracht:
- Een onafhankelijk onderzoek naar het verband tussen besmetting met de bacterie en het overlijden van de patiënten.
- Op verzoek van de Raad van Toezicht van het Maasstad Ziekenhuis zal hoogleraar infectieziekten Marc Bonten zijn visie geven op de recente gebeurtenissen.
- Extra aandacht voor de hygiënemaatregelen en de naleving daarvan.

Zoals bekend heeft de Raad van Toezicht met ingang van 1 augustus 2011 prof. dr. Léon Eijsman benoemd als interim-bestuurder. Hij geeft leiding aan het oplossen van de problemen rond de multiresistente bacterie.

- Einde persbericht -




Razende Robot Reporter