Persbericht
Waddinxveen, 10 augustus 2011

IK Investment Partners en management nemen Doedijns International
over van Friesland Bank Investments

IK Investment Partners (IK) heeft overeenstemming bereikt over de overname van het meerderheidsaandeel in Doedijns International van Friesland Bank Investments. Doedijns levert totaaloplossingen op het gebied van hydrauliek, instrumentatie, pneumatiek en controls. Producten en systemen worden zowel intern ontwikkeld en geproduceerd alsmede gedistribueerd via externe leveranciers, waarbij Doedijns wereldwijd service en onderhoud levert. De financiële details van de acquisitie zijn niet bekend gemaakt.

Na de overname door IK zal het management team, onder leiding van CEO Juul IJzermans, intact blijven en nauw samenwerken met IK als significante aandeelhouder in het bedrijf.

Doedijns, opgericht en gevestigd in Nederland in 1879 als distributeur van aandrijfriemen, werd in 2005 overgenomen door Friesland Bank Investments en een beperkt aantal managers. Met ondersteuning van Friesland Bank Investments heeft Doedijns een succesvolle transitie doorgemaakt van een technische groothandel naar een aanbieder van integrale en klantspecifieke oplossingen. Het bedrijf heeft zich in deze periode nader gespecialiseerd, waarbij de industrieën Energie & (Petro) Chemie, Maritiem & Bagger en Hoogwaardige Machinebouw centraal staan. Doedijns heeft vier unieke technologieën ontwikkeld, die een belangrijke rol vervullen bij het realiseren van organische groei.

Doedijns heeft vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Dubai en Maleisië. Er werken wereldwijd ongeveer 275 medewerkers bij Doedijns. Met ondersteuning van IK zal Doedijns zich richten op internationale groei en het versterken van haar internationale marktpositie, zowel organisch als door middel van acquisities.

Juul IJzermans, CEO Doedijns International: "Wij zijn bijzonder verheugd met IK als nieuwe partner. Zij zullen ons helpen bij het realiseren van groei in de geselecteerde eindmarkten en onze internationale organisatie verder vormgeven. IK heeft een sterk track record in het ondersteunen van het management van ondernemingen met internationale groei ambities. Onze klanten opereren in toenemende mate mondiaal en verwachten lokale ondersteuning van hun leveranciers. De financiële slagkracht en het internationale netwerk van IK zullen ervoor zorgen dat Doedijns zich structureel kan positioneren als "preferred supplier" voor onze klanten. Wij danken Friesland Bank Investments voor de steun en plezierige samenwerking sinds 2005."

Remko Hilhorst, IK Deputy Director: "Doedijns is een zeer aantrekkelijk bedrijf met een leidende positie in een aantal markten, uitstekende gepatenteerde technologieën, sterke fundamentele groei mogelijkheden gecombineerd met een ambitieus en kwalitatief goed management team. We kijken ernaar uit om samen met het team het bedrijf te laten groeien, het internationaal te diversifiëren en het tot een mondiale niche ingenieur te transformeren in geselecteerde groeimarkten."

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke wettelijke en reglementaire goedkeuringen.

IK Investment Partners werd geadviseerd door Kempen & Co Corporate Finance, Clifford Chance en Deloitte. Friesland Bank Investments en Doedijns zijn tijdens de transactie bijgestaan door ING Corporate Finance, CORP.advocaten en PwC Transaction Services.