Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

14 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200905661/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zuidplas Noord' van de gemeente Zuidplas) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zevenhuizen-Moerkapelle van het bestemmingsplan 'Zuidplas Noord'. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Zevenhuizen-Moerkapelle maakt sinds januari 2010 deel uit van de nieuwe gemeente Zuidplas. Het bestemmingsplan maakt 95 hectare glastuinbouw mogelijk ten noorden en zuiden van de A12. Het gaat zowel om bedrijven die eerder ergens anders in het gebied waren gevestigd als om nieuwe glastuinbouwbedrijven. Verder kunnen ten oosten van Moerkapelle 650 woningen en ten zuiden 150 woningen worden gebouwd. Ook maakt het plan de aanleg van de provinciale weg N456 West en de verbreding van de A12 mogelijk. Bovendien kan een Intratuin-filiaal aan de Bredeweg worden gevestigd. Een aantal bestaande glastuinbouwbedrijven is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de duurzaamheidsdoelstellingen in het plan te streng. Daar zouden ze niet aan kunnen voldoen. Ook zijn zij het niet eens met de aanleg van de N456 West door het bestaande glastuinbouwgebied. Hierdoor zouden bedrijven verplaatst moeten worden. Verder vrezen ze dat hun bedrijven schade oplopen doordat het nieuwe tuincentrum insecten aantrekt. Verschillende inwoners van Zuidplas verzetten zich tegen de komst van een sportcentrum. Hun woongenot zou hierdoor worden aangetast. De Raad van State heeft de zaak op 28 april jl. op zitting behandeld.
2. 200906804/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zuidplas West' van de gemeente Zuidplas - deelgebied Zevenhuizen-Zuid) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zevenhuizen-Moerkapelle van het bestemmingsplan 'Zuidplas West'. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het gebied Zuidplas West te ontwikkelen. Dit gebied is onderverdeeld in de deelgebieden Nieuwerkerk-Noord en Zevenhuizen-Zuid. Voor beide deelgebieden is een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld. Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel zijn in januari 2010 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Zuidplas. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het deelgebied Zevenhuizen-Zuid en ligt tussen de Ringvaart, de zuidelijke dorpsrand van Zevenhuizen, de lintzone Knibbelweg en de Zuidelijke Dwarsweg. Het plan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 1.200 woningen in Zevenhuizen-Zuid. Ook kunnen bestaande bedrijventerreinen worden uitgebreid en nieuwe bedrijventerreinen worden aangelegd en wordt de glastuinbouw in het gebied geconcentreerd. In de toelichting bij het bestemmingsplan is opgenomen dat later wordt bepaald wanneer met de ontwikkeling van het Ringvaartdorp wordt begonnen. Daarvoor zijn drie alternatieven ontwikkeld. Het nieuwe Ringvaartdorp is bedoeld voor de regionale woningbehoefte en is gepland naast Nieuwerkerk-Noord. Het biedt ruimte voor ongeveer 6.000 woningen. Onder meer een aantal agrarische bedrijven en een kwekerij, slachterij en autodealer zijn het er niet mee eens dat hun bedrijven in het bestemmingsplan zijn 'wegbestemd' vanwege de woningbouw. Een varkenshouderij uit het gebied vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de geurcontour rondom haar bedrijf. Hierdoor zou de varkenshouderij in haar bedrijfsvoering worden aangetast en uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. Ook een aantal particulieren is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat hun woningen moeten verdwijnen om nieuwbouw mogelijk te kunnen maken. De Raad van State heeft de zaak op 23 en 24 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200907149/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Het Nieuwe Midden' van de gemeente Zuidplas) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zevenhuizen-Moerkapelle van het bestemmingsplan en het exploitatieplan 'Het Nieuwe Midden'. Zevenhuizen Moerkapelle is in januari 2010 opgegaan in de nieuwe gemeente Zuidplas. Het bestemmingsplan is vooral 'conserverend van aard'. Dat betekent dat de bestaande situatie in het gebied planologisch wordt vastgelegd. Het plan maakt echter ook een aantal nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het gebied waarvoor het bestemmingsplan geldt, grenst aan de noordzijde aan het gebied 'Zuidplas Noord', aan de westzijde aan het gebied 'Zuidplas West' en aan de zuidzijde aan het gebied 'Rode Waterparel'. Een veehouderij en een varkenshouderij in de gemeente zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De veehouderij is het niet eens met de mogelijkheid om het spoor tussen Den Haag en Gouda te verdubbelen. De verdubbeling vindt plaats op een deel van haar agrarisch perceel. Deze gronden wil ze niet afstaan, omdat ze daarmee in haar bedrijfsvoering zou worden beperkt. Volgens de veehouderij had deze bevoegdheid niet nu al in het bestemmingsplan mogen worden opgenomen, omdat Prorail toch pas na 2020 het spoor zou willen verdubbelen. De varkenshouderij vreest dat in het plan te weinig rekening is gehouden met de geurcontour rondom haar bedrijf. De Raad van State heeft de zaak op 23 maart jl. op zitting behandeld.
4. 200907207/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zuidplas West' van de gemeente Zuidplas - deelgebied Nieuwerkerk-Noord) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Nieuwerkerk aan den IJssel van het bestemmingsplan 'Zuidplas West'. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het gebied Zuidplas West opnieuw te ontwikkelen. Dit gebied is onderverdeeld in de deelgebieden Nieuwerkerk-Noord en Zevenhuizen-Zuid. Voor beide deelgebieden is een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld. Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel maken sinds januari 2010 deel uit van de nieuwe gemeente Zuidplas. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het deelgebied Nieuwerkerk-Noord en ligt tussen de Ringvaart, de Zuidelijke Dwarsweg, de Tweede Tochtweg, de spoorlijn Gouda-Rotterdam, de Schielandweg, het bedrijventerrein De Hooge Veenen en de A20 tot de Ringvaart. Het plan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 1.800 woningen en de bouw van een gedeelte van het zogenoemde Ringvaartdorp. Ook kunnen bestaande bedrijventerreinen worden uitgebreid en nieuwe worden aangelegd en wordt de glastuinbouw in het gebied geconcentreerd. In de toelichting bij het bestemmingsplan is opgenomen dat later wordt bepaald wanneer met de ontwikkeling van het Ringvaartdorp wordt begonnen. Daarvoor zijn drie alternatieven ontwikkeld. Het nieuwe Ringvaartdorp is bedoeld voor de regionale woningbehoefte en is gepland naast Nieuwerkerk-Noord. Het biedt ruimte voor ongeveer 6.000 woningen. Onder meer een aantal agrarische bedrijven en een kwekerij, slachterij en autodealer zijn het er niet mee eens dat hun bedrijven in het bestemmingsplan zijn 'wegbestemd' vanwege de woningbouw. Ook een aantal particulieren is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat hun woningen moeten verdwijnen om nieuwbouw mogelijk te kunnen maken. De Raad van State heeft de zaak op 23 en 24 maart jl. op zitting behandeld.
5. 200907374/1/R1 en 200907376/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Rode Waterparel' van de gemeente Zuidplas) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraden van Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel van het bestemmingsplan 'Rode Waterparel'. De gemeenteraden hebben ook exploitatieplannen vastgesteld. De gemeente Moordrecht en de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel werkten in 2009 samen aan een bestemmingsplan voor het gebied 'Rode Waterparel' in het midden van de Zuidplaspolder, tussen de A20 en de A12. Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel maken sinds januari 2010 deel uit van de nieuwe gemeente Zuidplas. In het westen vormt de Tweede Tochtweg de grens van de Rode Waterparel en in het noorden vormt de Zuidelijke Dwarsweg de grens. De oostelijke grens ligt 180 meter ten oosten van de Middelweg en in het zuiden ligt de Groene Waterparel. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van 1.500 woningen, waarvan 500 pas kunnen worden gebouwd na een apart wijzigingsbesluit. Uit oogpunt van flexibiliteit heeft de gemeente Zuidplas rekening gehouden met een gefaseerde aanleg van het nieuwe woongebied, waarbij de verhouding woongebied en natuur in de tijd kan wijzigen. De woningen komen te staan op en rond de kreekrug in een waterrijk en dun bebouwd gebied. Gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplaspolder Beheer B.V., een varkenshouderij buiten het gebied en enkele inwoners van Nieuwerkerk aan den IJssel zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gebiedsontwikkelingsmaatschappij vindt dat de bouw van de 500 extra woningen niet via een apart besluit, maar meteen in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt had moeten worden. De varkenshouderij vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de geurcontour rondom haar bedrijf. Hierdoor zou de varkenshouderij in haar bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. Enkele inwoners zijn het er niet mee eens dat hun woningen moeten verdwijnen om een stuk groen mogelijk te maken. De Raad van State heeft de zaak op 14 april jl. op zitting behandeld.
6. 201011632/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Toevoegen van percelen aan Landgoed "t Lintel' in Hengevelde) Uitspraak over de weigering door de toenmalige minister van LNV om twee percelen toe te voegen aan het landgoed ''t Lintel' in Ambt-Delden. De eigenaar van het landgoed heeft de minister gevraagd de twee percelen toe te voegen aan het landgoed. Hij kan daardoor gebruik maken van enkele fiscale voordelen om het landgoed in stand te houden en een bijdrage leveren aan het natuurschoon. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet onder meer sprake zijn van een aaneengesloten gebied. Volgens de minister is daarvan geen sprake. De percelen en het landgoed grenzen niet aan elkaar en worden gescheiden door een pad. De rechtbank in Almelo oordeelde in oktober 2010 dat de percelen geen aaneengesloten gebied vormen met het landgoed en dat de minister bij zijn besluit kon blijven. Tegen die uitspraak is de eigenaar in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 6 juli jl. op zitting behandeld.
7. 201011929/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor opvang jongeren met begeleiding in Hardenberg) Uitspraak over dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft opgelegd aan Stichting De Eik. Orthopedagogisch centrum De Eik is in januari 2011 opgegaan in Stichting Ambiq. De stichting vangt in een woning aan de Fluitekruid in Hardenberg kinderen tot zeventien jaar op die extra begeleiding nodig hebben vanwege ontwikkelings- of gedragsproblemen. Deze opvang is volgens het gemeentebestuur in strijd met het bestemmingsplan, omdat de woning alleen gebruikt mag worden voor zelfstandig wonen en niet voor de opvang van jongeren. Daarom heeft het gemeentebestuur de stichting opgedragen om binnen anderhalf jaar helemaal te stoppen met de opvang. De stichting moest het aantal op te vangen jongeren eerst terug brengen naar zes. De stichting is het hier niet mee eens, omdat zij eerder al toestemming heeft gekregen voor de opvang van zes jongeren in de woning. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in november 2010 dat in dit geval sprake is van 'opgewekt vertrouwen' door het gemeentebestuur. Daarom moet het gemeentebestuur een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van de stichting. Tegen dit deel van de uitspraak is het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur bestrijdt dat er sprake is van een toezegging. De rechtbank bevestigde wel dat de opvang van jongeren in de woning aan de Fluitekruid in strijd is met de woonbestemming. Tegen dit deel van de uitspraak is de stichting op haar beurt in hoger beroep gekomen. De Raad van State heeft de zaak op 11 juli jl. op zitting behandeld.
8. 201012296/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning shoarma/grillroom in Delfgauw) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp heeft verleend voor het verbouwen van een pand aan de Delfsestraatweg in Delfgauw. Eerder was daar een Chinees afhaalrestaurant gevestigd. Dat restaurant is inpandig afgebrand door een brand die in de keuken is ontstaan. De bouwvergunning is nu verleend voor een shoarma/grillroom waar ook eten kan worden afgehaald. De buurman van de grillroom is het niet eens met de vergunning. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2010 het gemeentebestuur opgedragen een nieuw besluit te nemen op de bezwaren van de buurman. Naar het oordeel van de rechtbank was het gebruik van het pand als restaurant niet in overeenstemming met het bestemmingsplan. Verder was niet zeker of de brand door eigen schuld was ontstaan of door overmacht. Dat moet het gemeentebestuur naar het oordeel van de rechtbank eerst onderzoeken. De exploitant van de grillroom is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 1 juli jl. op zitting behandeld.
9. 201100680/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Monumenten
inhoudsindicatie:

(Sint Jozefkerk in Kaatsheuvel: wel of geen topmonument?) Uitspraak over de afwijzing door de toenmalige minister van Cultuur van het verzoek om parochiekerk Sint Jozef in Kaatsheuvel aan te wijzen als beschermd monument. De stichting Erfgoed Kaatsheuvel en het Cuypersgenootschap hadden om de aanwijzing gevraagd, omdat de Parochie Kaatsheuvel de kerk wil slopen. Volgens hen is de kerk uit 1936 zo bijzonder dat die moet worden aangewezen als zogenoemd topmonument. De kerk is van cultuurhistorische, architectonische, stedenbouwkundige en religieuze waarde, aldus de stichting en het genootschap. De minister heeft echter besloten hun verzoek af te wijzen, omdat er op grond van tijdelijke beleidsregels geen aanwijzingen meer plaatsvinden van gebouwen die vóór 1940 zijn opgericht. Een uitzondering op deze regels was volgens hem niet mogelijk, omdat er geen sprake zou zijn van een 'bedreigd topmonument' van vóór 1940. De minister sluit hiermee aan bij het advies van het gemeentebestuur van Loon op Zand, maar gaat in tegen het advies van de Raad voor Cultuur die de kerk een gaaf voorbeeld vindt van katholieke interbellumarchitectuur. De rechtbank in Breda heeft in december 2010 een eerder beroep van de stichting en het genootschap gegrond verklaard, omdat de kerk naar haar oordeel moet worden aangemerkt als een bedreigd topmonument. De rechtbank heeft daarom zelf de kerk aangewezen als beschermd monument en het ministerie opgedragen dit beschermde monument in te schrijven in het monumentenregister. De rechtbank heeft haar oordeel gebaseerd op het deskundigenadvies dat de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak op haar verzoek heeft uitgebracht. Volgens de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak heeft de Sint Jozefkerk een 'ijkwaarde in de Nederlandse architectuur- en stedenbouwgeschiedenis'. De Parochie Kaatsheuvel is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij bestrijdt de conclusie dat de kerk een topmonument is, omdat de kerk geen 'onmisbare ijkwaarde' heeft ten opzichte van andere gebouwen in de omgeving. De Raad van State heeft de zaak op 20 mei jl. op zitting behandeld.
10. 201100795/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 10 augustus 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Natuurbeheersplan van de provincie Noord-Brabant) Uitspraak over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het Natuurbeheersplan Noord-Brabant. Het plan vervangt elf natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan van Noord-Brabant. In het plan staat naar welke kwaliteit gestreefd wordt voor bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden binnen de provincie. Op basis van het plan worden de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en het gesubsidieerde natuurbeheer gerealiseerd. De stichting Belangenplatform De Malpie en 'Inwoners van Dommelen-Zuid' vinden dat het provinciebestuur de precieze begrenzing van de EHS niet had mogen doorschuiven naar de provinciale Verordening Ruimte, maar in het natuurbeheersplan zelf had moeten vastleggen. Ook vinden zij dat het plan niet in werking mag treden voordat andere plannen definitief zijn en de andere procedures die op het gebied betrekking hebben, zijn afgerond. De rechtbank in Den Bosch heeft in december 2010 een eerder beroep van onder meer de stichting en 'Inwoners van Dommelen-Zuid' niet-ontvankelijk verklaard. Volgens haar was de stichting geen belanghebbende bij het vaststellingsbesluit. Verder was de machtiging die 'Inwoners van Dommelen-Zuid' had gegeven om namens hen te procederen, niet in orde. Zowel 'Inwoners van Dommelen-Zuid' als de stichting is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 20 mei jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat