Gemeente Stede Broec

Tentoonstelling en kijkavonden Orion

08-08-2011 Op 12 en 13 augustus zijn er weer kijkavonden van volkssterrenwacht Orion in het Streekbospaviljoen. Het is al een paar weken mogelijk om 'vallende sterren' te bewonderen, maar in de nacht van 12 op 13 augustus is het hoogtepunt van de sterrenregen (ofwel perseiden) te bewonderen.
Een vallende ster -ook wel meteoor genoemd- heeft niets met echte sterren van doen.
Het gaat om een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht, die daardoor even oplichten. Zo zien we een lichtflitsje aan de hemel. Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer.
"Voor de liefhebber van vallende sterren is het raadzaam om de nachten van 11 op 12 en van 12 op 13 augustus in de agenda te zetten," adviseert Orion. Bij ideale omstandigheden (een donkere en heldere hemel) zijn dan per uur tientallen meteoren te zien vanuit noordoostelijke richting.

Op de kijkavonden wordt er ook nog een lezing gegeven over meteorieten en is het mogelijk om de structuur van deze meteorieten door een microscoop te bewonderen. Daarnaast kunt u vanuit de koeplruimte via de telescoop kijken naar de maan. Er zijn verschillende leden van Orion aanwezig deze avond om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

De toegang voor deze activiteiten zijn gratis. Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u contact opnemen met het secretariaat T.Mulder: tel.nr. 0228- 519361/ 0648850445 of
www.volkssterrenwachtorion.nl .

08-08-2011