Gemeente Heeze-Leende


Sloop ongewenste bebouwing buitengebied

De provincie Noord-Brabant heeft de gemeente Heeze-Leende in december 2007 een bijdrage van EUR 400.000,- beschikbaar gesteld voor het slopen van ongewenste bebouwing in het buitengebied, omdat in onze gemeente ten minste 30 Ruimte-voor-Ruimte woningen gerealiseerd zijn.

Om een vergoeding te kunnen verstrekken aan eigenaren van te slopen gebouwen, moest een subsidieverordening vastgesteld worden. Dit heeft u op 17 mei 2010 gedaan (subsidieverordening sloop ongewenste bebouwing buitengebied gemeente Heeze-Leende). In deze verordening is opgenomen dat het college van B&W het volgende vast dient te stellen alvorens de subsidie kan worden opengesteld:


-de periode waarin de subsidie kan worden aangevraagd,


-de hoogte van het subsidieplafond gedurende deze aanvraagperiode,


-een gebiedsprioritering.

Het college heeft op 6 juli 2010 daarom besloten om de subsidieregeling van 15 juli 2010 t/m 14 juli 2011 open te stellen voor ons gehele buitengebied, het subsidieplafond gedurende deze openstelling vast te stellen op EUR 200.000,- en na afloop van de openstelling het verloop te evalueren, waarna een besluit genomen kan worden over het vervolg.

Subsidie

Sinds de openstelling zijn een tweetal subsidieaanvragen ingediend. Vlak voor het sluiten van de openstelling op 14 juli 2011 waren de volgende aanvragen compleet:


-Dhr Bongers vraagt subsidie voor het slopen van 1.200 m2 bebouwing op het perceel Beukenlaan 24a in Sterksel.


-Dhr. van Cranenbroek vraagt subsidie voor het slopen van 1.863 m2 bebouwing, waarvan 126 m2 voorzien van kelderruimte, op het perceel Chijnsgoed 12 in Sterksel.

De twee ingediende subsidieaanvragen zijn getoetst aan de verordening. Ze voldoen aan alle gestelde voorwaarden en/of hebben aangegeven hieraan te zullen voldoen. Het college heeft daarom op 9 augustus 2011 besloten om de volgende twee subsidies te verlenen:


-Bongers: maximaal 1.200 m2 x EUR 22,50 = EUR 27.000,-


-Van Cranenbroek: maximaal (1.737 m2 x EUR 22,50 = EUR 39.082,50) + (126 m2 x EUR 25,- = EUR 3.150) = EUR 42.232,50

Conform de verordening dienen de initiatiefnemers binnen een jaar na subsidieverlening te voldoen aan alle in de verordening genoemde subsidievoorwaarden. Eén van deze voorwaarde is dat het sloopperceel een passende andere bestemming heeft, of dat schriftelijke afspraken zijn gemaakt dat dit gaat gebeuren.

De provincie heeft de genoemde subsidiebedragen voor Bongers en Van Cranenbroek al aan de gemeente overgemaakt. Nadat de initiatiefnemers aan de in de verordening genoemde voorwaarden voldaan hebben, kunnen ze om subsidievaststelling verzoeken. Als de subsidie vastgesteld is, wordt het bedrag aan de initiatiefnemers overgemaakt. Ook kunnen de initiatiefnemers na de fysieke sloop om een voorschot van maximaal 50% van de sloopkosten verzoeken.

Evaluatie

Sinds enige tijd zijn we met de provincie in gesprek over het sluiten van een overeenkomst over het realiseren van Ruimte-voor-Ruimte woningen en de afdracht hiervoor van de provincie aan de gemeente. In deze overeenkomst is onder andere opgenomen dat de provincie na ondertekening van de overeenkomst het nog niet bestede bedrag van de EUR 400.000,- aan de gemeente uitbetaald. Dit restbedrag dient besteed te worden voor kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied. Dit is dus breder dan het aanvankelijke doel van de sloopbijdrage.

Deze sloopbijdrage is inmiddels een jaar opgesteld geweest. Tijdens de openstelling hebben twee initiatiefnemers een aanvraag ingediend, wat zal leiden tot de sloop van ruim 3000 m2 ontsierende bebouwing. Voor beide initiatieven geldt dat ze een substantieel deel van de op het perceel aanwezige bebouwing niet slopen. Het is dan ook maar de vraag in hoeverre de subsidieregeling bijdraagt aan het verfraaien van ons buitengebied. Zeker met het oog op de afspraken in de Ruimte-voor-Ruimte overeenkomst, waarover wij sinds enige tijd met de provincie in gesprek zijn.

In deze overeenkomst wordt onder andere opgenomen d at de provincie na ondertekening van de overeenkomst het nog niet bestede bedrag van de EUR 400.000,- aan de gemeente uitbetaald. Dit restbedrag dient besteed te worden voor kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied. Dit is dus breder dan het aanvankelijke doel van de sloopbijdrage.

Het college heeft daarom op 9 augustus 2011 besloten om, in afwachting op ondertekening van de Ruimte-voor-Ruimte overeenkomst, de subsidieregeling vooralsnog niet opnieuw open te stellen en na deze ondertekening een besluit te nemen over hoe verder om te gaan met de subsidieregeling. Doordat het college de twee sloopsubsidies verleend heeft, is het restbedrag van de door de provincie beschikbaar gestelde sloopbijdrage EUR 330.767,50.