Rijksoverheid

Hillen bij Nederlandse eenheden operatie Libië

Nieuwsbericht | 12-08-2011

Minister Hans Hillen heeft groot respect en waardering voor de wijze waarop de Nederlandse militairen die zijn ingezet voor operatie Unified Protector, hun werk doen. Dat zei hij gisteren tijdens een bezoek aan het F-16-detachement op Sardinië en aan mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die kort in de Siciliaanse haven Catania lag aangemeerd.

De F-16's handhaven vanaf de vliegbasis Decimomannu de no-fly zone boven Libië en controleren het wapenembargo. "Hierbij leveren onze vliegtuigen een belangrijke bijdrage aan het beschermen van de Libische bevolking tegen aanvallen vanuit de lucht", aldus Hillen. Naast het bewaken van het Libische luchtruim, zien ze toe op handhaving van het wapenembargo en vergaren ze inlichtingen.

Doorgang

De mijnenjager handhaaft voor de kust van Libië het wapenembargo door verdachte schepen te identificeren en ondervragen. Ook voert Hr. Ms. Haarlem regelmatig mijnenbestrijdingsoperaties uit om de aanlooproute van onder meer havenstad Misrata te vrijwaren van explosieven. Hillen: "De Haarlem draagt hiermee dicht onder de kust bij aan een vrije doorgang van humanitaire hulpgoederen. Van levensbelang voor de bevolking en zeker niet zonder gevaar voor onze eigen mensen."

Bezuinigingen

In de gesprekken met het personeel kwamen ook de bezuinigingen aan de orde. De minister legde de noodzaak van de ombuigingen uit en toonde begrip voor de zorgen. "We zitten in een moeilijke periode, maar we moeten bezuinigen om de zaken op orde te krijgen. De professionaliteit die ik ondanks die zorgen zie, vervult mij met trots en geeft vertrouwen in de toekomst van de krijgsmacht."

Missie

Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Met de missie draagt Nederland bij aan de uitvoering van resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad. Deze resolutie is bedoeld om de Libische bevolking te beschermen tegen aanvallen van het Khaddafi-regime.