Rijksoverheid


Beantwoording vragen van de leden Bontes en Wilders naar aanleiding van het online artikel van De Telegraaf "Turkije dreigt met crisis over Cyprus" van 13 juli 2011

Geachte Voorzitter, Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Bontes en Wilders naar aanleiding van het online artikel van De Telegraaf "Turkije dreigt met crisis over Cyprus" van 13 juli 2011. Deze vragen werden ingezonden op 15 juli 2011 met kenmerk 2011Z15577.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Pagina 1 van 3

Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Bontes en Wilders (PVV) naar aanleiding van het online artikel van De Telegraaf "Turkije dreigt met crisis over Cyprus" van 13 juli 2011. Vraag 1 Bent u bekend met het bericht "Turkije dreigt EU met crisis over Cyprus"? 1) Antwoord Ja. Vraag 2 Wat is uw oordeel over de uitspraak van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken die onderhandelingen met Cyprus als toekomstig EU-Voorzitter "onbespreekbaar" noemt en aangeeft dat de relatie van Turkije met de EU dan "op een vriespunt komt"? 2) Vraag 3 Wilt u met kracht afstand nemen van dergelijke dreigementen van Turkije en aangeven dat het onaanvaardbaar is dat Turkije Cyprus als EU-lidstaat niet erkent? Zo nee, waarom niet? Vraag 4 Deelt u de mening dat deze schandelijke dreiging van Turkije alle perken te buiten gaat en zult u er bij uw Europese collega's op aandringen dat zij niet zullen zwichten voor deze chantagepraktijken? Zo neen, waarom niet? Antwoord op vragen 2, 3 en 4 Turkije gaat niet over het EU-voorzitterschap. Daar gaat de EU zelf over. Het kabinet heeft vertrouwen in het Cypriotische EU-voorzitterschap dat op 1 juli 2012 aanvangt. Turkije moet, naast onder andere de Kopenhagen-criteria, voldoen aan de voorwaarden uit het onderhandelingsraamwerk met Turkije uit 2005 om voor EUtoetreding in aanmerking te komen. In dit onderhandelingsraamwerk is vastgesteld dat de vooruitgang van Turkije in de toetredingsonderhandelingen afhankelijk is van onder andere de ondubbelzinnige en constructieve inzet van Turkije om goede betrekkingen te onderhouden met buurlanden en een voortgezette ondersteuning door Turkije van inspanningen om te komen tot een oplossing van het Cyprus-vraagstuk. Nederland en de EU spreken Turkije hierop aan. Vraag 5 Bent u eindelijk bereid duidelijk uit te spreken dat een land als Turkije in geen honderdduizend jaar lid mag worden van de Europese Unie en dat per direct de onderhandelingen met Turkije moeten worden afgebroken? Antwoord Het kabinet benadrukt dat het uitbreidingsbeleid moet worden gevoerd conform de aanscherpte uitbreidingsstrategie die de ER in december 2006 vaststelde.

Directie Integratie Europa Onze Referentie DIE/954/2011

Pagina 2 van 3

Toetreding van nieuwe lidstaten tot de EU vindt pas plaats als zij voldoen aan de strikte criteria daarvoor, met name de Kopenhagen-criteria. In het onderhandelingsraamwerk uit 2005 is vastgelegd dat toetreding tot de EU het doel is van de onderhandelingen met Turkije. Tegelijkertijd is overeengekomen dat de onderhandelingen een open-einde proces zijn, waarvan de uitkomst (en derhalve toetreding) niet op voorhand kan worden gegarandeerd.

Directie Integratie Europa Onze Referentie DIE/954/2011


1) De Telegraaf, 13 juli 2011 http://www.telegraaf.nl/buitenland/10190529/__Turkije_dreigt_met_crisis__.html ?sn=binnenland,buitenland 2) idem

Pagina 3 van 3

---- --