Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Mogelijk botulisme in Waarder

Publicatiedatum : 12 augustus 2011

Uit voorzorg waarschuwt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor botulisme in het water bij het Kerkelaantje in Waarder. Aanleiding is de dood van een drietal koeien en de vondst van een aantal dode vissen. Hoewel het waterschap de aanwezigheid van botulisme in het water zeer onwaarschijnlijk acht, zijn er uit voorzorg waarschuwingsborden geplaatst om contact met het water te vermijden.

'Geen aanwijzingen'

Medewerkers van het waterschap hebben de situatie ter plekke onderzocht en vonden geen aanwijzingen voor botulisme in het water. Het feit dat de temperaturen deze zomer steeds laag zijn geweest en het water in Waarder kort geleden is uitgebaggerd, maken het de aanwezigheid van botulisme bovendien niet erg waarschijnlijk.

Vondst dode dieren graag melden

Uit voorzorg blijven de waarschuwingsborden dit weekeinde staan en wordt maandag de situatie nogmaals gecontroleerd. Bewoners wordt geadviseerd contact met het water te vermijden en de eventuele vondst van dode dieren in en langs het water te melden bij het waterschap: (030) 634 59 70. Het doorgeven van meldingen kan 24 uur per dag.

Omstandigheden waaronder botulisme gedijt

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die voornamelijk in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels en vissen, maar waar ook mensen ziek van kunnen worden. De bacterie die botulisme veroorzaakt gedijt goed in ondiep en zuurstofarm water dat langere tijd een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius heeft.