'Uitspraken De Krom niet realistisch'

Persbericht van Boaborea

Tilburg, 12 augustus 2011 - Boaborea noemt de beweringen van staatssecretaris De Krom dat ondanks de halvering van het budget de helft van de mensen in de Bijstand aan het werk kan niet realistisch en pure retoriek.
De staatssecretaris beweerde donderdag dat de helft van de mensen in de Bijstand aan het werk kan. Hij geeft daarbij niet aan hoe hij dat wil bewerkstelligen. Sterker nog, hij halveert het budget dat beschikbaar is om mensen aan het werk te helpen. De aanname dat als de uitkering maar laag genoeg wordt (of verdwijnt) mensen vanzelf aan het werk zullen gaan, is niet realistisch. Een klein deel van de mensen in de bijstand kan met meer drang en eventueel dwang wel werken. Het overgrote deel zal enige vorm van ondersteuning nodig hebben, wil men 'passen' op vacatures die er zijn. Veel te vaak ontbreekt het bij deze groep aan scholing, taalbeheersing en andere vaardigheden. Daarnaast zijn er velen met problemen die het aan het werk gaan belemmeren: schulden, verslaving, psychische problematiek. Het korten op of stoppen van de uitkering zal bij hen niet leiden tot werk, maar eerder tot verdere afstand tot de arbeidsmarkt. Dus wellicht krijgt hij hen wel uit de bijstand, maar zeker niet aan het werk.
Daarnaast willen werkgevers mensen die het werk kunnen doen. Het aannemen van iemand uit de bijstand levert voor hen soms risico's op, die zij in elk geval voor enige tijd afgedekt willen zien. Is dat vangnet er niet, dan neemt men toch iemand anders, een schoolverlater, een Pool of Roemeen?

Kortom: het aan het werk helpen van mensen uit de Bijstand is een uitstekend streven. Het samenvoegen in de Wet werken naar vermogen van de regelingen Wajong, bijstand (WWB en WIJ) en WSW is een mooie kans om het woud van regelingen te verminderen en de drempels voor werkgevers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, te slechten. Maar, zonder voldoende budget voor ondersteuning van werkgever en potentiële werknemer, zullen er alleen maar meer mensen aan de kant komen te staan.




Razende Robot Reporter