Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF: ziekenhuizen moeten patienten goed en snel informeren over de aanwezigheid van gevaarlijk bacteriën of virussen

13 augustus 2011

Patientenfederatie NPCF wil dat ziekenhuizen transparanter zijn over de aanwezigheid van gevaarlijke bacteriën of virussen. De NPCF vindt dat patiënten voldoende moeten worden voorgelicht zodat ze goedgeinformeerd kunnen kiezen in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden.

Daarnaast vindt de NPCF het belangrijk dat patienten betrokken zijn bij hun behandeling. Het is in het belang van de veiligheid van patienten dat alle benodigde hygiënemaatregelen getroffen worden. Patiënten kunnen actief bijdragen aan die veiligheid. Zo kunnen zij erop letten of verpleegkundigen hun handen wassen of in het bijzijn van de patient schone handschoenen aantrekken. Als dit niet het geval is moeten patiënten de verpleegkundigen daar actief op aanspreken.

De NPCF reageert met haar uitspraken op het verhaal van de tweejarige Jip van den Enden uit Utrecht. Hij raakte zwaar gehandicapt nadat hij als baby was geïnfecteerd door het Rotavirus in het Diakonessenhuis in Utrecht. De NPCF vindt dat ziekenhuizen patienten bijtijds moeten informeren als er sprake is van een virus dat rondwaart. Patiënten moeten ook weten wat de gevaren zijn en welke maatregelen het ziekenhuis neemt om besmetting te voorkomen.