Kamer van Koophandel

Sterk banenverlies door faillissementen in Utrecht en omstreken

maandag 15 augustus 2011

Het aantal faillissementen in de regio Utrecht is in de eerste zes maanden van dit jaar verder afgenomen. Gingen er in de eerste helft van 2010 97 bedrijven failliet, in de eerste helft van 2011 waren dit er 74. Daarentegen zijn er in de eerste helft van 2011 meer dan 1350 banen verloren gegaan, een stijging van rond de 150%. Dit betekent dat de bedrijven die dit jaar failliet zijn gegaan gemiddeld groter zijn dan de `omgevallen' bedrijven in 2010.

Dit blijkt uit de faillissementcijfers van de KvK Midden-Nederland. Bedrijfsleven en overheid moeten de handen ineen slaan om deze ontwikkeling te keren, vindt de KvK Midden-Nederland.

In de gemeenten Utrecht en Nieuwegein zijn de meeste arbeidsplaatsen verloren gegaan. In deze gemeenten zijn veel adviesdiensten gevestigd; dit is de sector waar de hardste klappen gevallen zijn. In de gemeenten Houten, Vianen, Bunnik en IJsselstein is het aantal faillissementen licht afgenomen of gelijk gebleven, en zijn er minder banen verloren gegaan dan in dezelfde periode in 2010.

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland ijvert voor een gezond economisch klimaat in de regio, juist in tijden van crisis. Ondernemers in zwaar weer kunnen voor een adviesgesprek terecht bij ondernemersadviseur Robert Barendse (T. 030-2396 668). Verder wil de KvK ondernemers helpen door zoveel mogelijk gunstige omstandigheden te creëren voor hun bedrijf. Het gaat daarbij om regelgeving, ruimte en bereikbaarheid.

Bron: KvK Midden-Nederland