Veilig Verkeer Nederland

Vijf tips om je kind veilig naar school te laten fietsen

maandag, 15 augustus 2011

Campagneposter De scholen zijn weer begonnen Na de zomervakantie gaan veel kinderen voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school. Dat is even wennen, voor de kinderen én voor andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn. Lever ook als ouder een bijdrage aan de veiligheid van je kind.

VVN voert campagne!

Om iedereen op de nieuwe verkeersdrukte te wijzen, voert VVN jaarlijks de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Op maandag 15 augustus organiseren VVN en Univé een kick-off om het nieuwe schooljaar in te luiden en aandacht te vragen voor verkeersveiligheid voor kinderen. Dat gebeurt door Victor Veilig-poppen te plaatsen op een gevaarlijk kruispunt in Doetinchem. Deze waarschuwingspoppen maken automobilisten attent op de aanwezigheid van kinderen. De komende weken zullen de Victor Veiligs in het hele land op gevaarlijke kruispunten opduiken.

Wat kun je zelf doen?

Kinderen worden minder kwetsbaar zodra zij meer vaardigheden bezitten om zich veilig in het verkeer te verplaatsen. Laat je kind daarom zo veel mogelijk ervaring opdoen en pak voor korte afstanden altijd de fiets. Laat hem of haar daarnaast - zodra het kan - zelfstandig naar school fietsen. Voor een goede voorbereiding heeft VVN vijf tips opgesteld om veilig naar school te fietsen:

* Kies een veilige route
Zorg ervoor dat dit de vaste route wordt. Het is niet vanzelfsprekend dat dit ook de kortste route is.
* Oefen de route vooraf met je kind
Op zoek naar een rustig moment? Fiets de route dan eerst op zondag. Over het algemeen is het dan minder druk op de weg.
* Zorg ervoor dat de bagage veilig meegenomen kan worden Dat wil zeggen in een rugzak of in een fietstas achterop.
* Waarschuw je kind nooit met drie of meer naast elkaar fietsen Ook al is het nog zo gezellig, dit levert onnodige gevaren op. Geef zelf altijd het goede voorbeeld.

* Zorg altijd voor een veilige fiets
Werken de remmen goed en doet de verlichting het nog? Check de fiets van je kind aan de hand van de Checklist fietscontrole.

VVN wenst alle ouders en kinderen van Nederland een veilige start van het nieuwe schooljaar!

Meer doen voor de verkeersveiligheid voor kinderen? Help dan via de speciaal ingerichte mediapagina de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' nog breder onder de aandacht te brengen.