Universiteit Leiden

EL CID: een zonnige start

Maandagochtend 11.20 uur klinkt een harde knal op de Beestenmarkt. Roze en blauwe slingers schieten meters de lucht in en dalen neer op de massa aankomende studenten die zich daar verzameld heeft. Het is het startsein van de eerste dag van de EL CID 2011. Een dag waarop de studenten de stad verkennen alvorens 's middags de Grand Opening bij te wonen in de Hooglandse kerk.

Grand Opening

Als alle 2300 studenten een plaats hebben gevonden in de Hooglandse kerk gebeurt er iets bijzonders. De EL CID commissieleden maken hun entree in niets minder dan een enorme roze âHummerâ. Nadat voorzitter Dion Koesoemo Joedo de commissie heeft voorgesteld is het tijd voor rector magnificus Paul van der Heijden van de Universiteit Leiden om het woord te nemen.
EL CID-voorzitter Dion Koesoemo Joedo springt uit een roze Hummer voor de neus van het college van bestuur (rechts vicevoorzitter Willem te Beest, naast hem rector Paul van der Heijden)

EL CID-voorzitter Dion Koesoemo Joedo springt uit een roze Hummer voor de neus van het college van bestuur (rechts vicevoorzitter Willem te Beest, naast hem rector Paul van der Heijden)

Knipoog

Van der Heijdens betoog richt zich op een zeer actuele vraag. Is het wel mogelijk om je studie te combineren met het studentenleven zonder vertraging op te lopen? âJa!â Is hierop zijn antwoord. Met een rekensom geeft hij aan hoeveel uur een student per week overhoudt om dingen naast de studie te doen. Met een knipoog rekent hij hier ook het feit in mee dat studenten misschien wat meer uren in bed doorbrengen dan de gemiddelde mens. Zijn boodschap is dan ook:

'Stort je met passie op je studie maar ook in het verenigingsleven. Je maakt hiermee vrienden voor het leven!' Een ietwat kritische noot voegt hij hier wel aan toe: âJe moet natuurlijk wel naar college gaan en het liefst vanaf dag één.'

Flashmob

Na een âflashmobâ van de mentoren en crewleden neemt ook burgemeester Lenferink het woord. Hij geeft aan hoe belangrijk de Universiteit en Hogeschool zijn voor Leiden. Daarbij horen natuurlijk ook de studenten die volgens hem de stad kleur geven. 'Ik ben blij dat de vakanties voorbij zijn. De stad is mét studenten toch een stuk leuker dan zonder!' Nu maar hopen dat deze studenten morgen ook nog zo kleurig zijn na hun eerste kennismaking met de verenigingen.

EL CID week geopend!

's Ochtends na het startsein schieten veel groepjes meteen het Rapenburg op. Daar knalt de muziek al overal uit de speakers. Het is nog maar net lunchtijd en het feestgevoel is al duidelijk aanwezig. De mesten nuttigen de lunch in het Van der Werfpark in van de stralende zon. Links springt een jongen met een badmuts de gracht in terwijl rechts 10 studenten een menselijke toren vormen. Blijkbaar worden de gekke en creatieve opdrachten van het Crazy 88 onderdeel enthousiast uitgevoerd.
Eerstejaars studenten vermaken zich op het water van het Rapenburg

Eerstejaars studenten vermaken zich op het water van het Rapenburg

De eerste kennismaking

Groepje 42 maakt van de pauze gebruik om elkaar beter te leren kennen aan de hand van het vooroordelenspel. De studenten en mentoren schrijven korte vooroordelen over elkaar op die daarna hardop worden voorgelezen en bevestigd of ontkracht. Met wat nieuwe inzichten over elkaar gaat de groep op weg richting Nieuwe Rijn.

Groepje 45

Op de informatiemarkt voeren allerlei verenigingen, partijen en andere groepen promotie. Op de brug kijken Jenette, Sandra en Jolinde van groepje 45 toe hoe een groepsgenoot en mentor weer naar de kant zwemmen. Ze hebben het tot nu toe erg leuk en ze zijn fanatiek bezig met de 88 opdrachten. Ze komen niet uit Leiden en op deze manier kunnen ze de stad goed verkennen. Chris, wel uit Leiden, loopt vooral de EL CID om kennis te maken met de verenigingen. Hij heeft niet veel tijd om te praten, want hij moet met zijn groepje hoognodig naar de Hooglandse Kerk voor de officiële Grand Opening.