Rijksoverheid

Verhagen: `Economie zal zich moeten bewijzen'

Nieuwsbericht | 16-08-2011

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2011 met 1,5% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een afzwakking van de economische groei. Vergeleken met het vorige kwartaal groeide de economie met 0,1%. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag 16 augustus 2011 gepubliceerd heeft.

Onrust financiële markten

Volgens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie komt de afkoeling van de economie niet helemaal als een verassing. 'De onrust op de financiële markten gooit roet in het eten, ook in de landen om ons heen", aldus de minister. "Gelukkig staat de Nederlandse economie er relatief goed voor en zal moeten bewijzen tegen een stootje te kunnen.'

Lichtpunt

De economie groeide in het tweede kwartaal beduidend minder hard dan in de kwartalen daarvoor. De groei van de export - traditioneel de motor van de Nederlandse economie - en uitgaven van consumenten kwamen tot stilstand. Lichtpunt is volgens Verhagen dat de investeringen van bedrijven en het aantal banen verder toenemen.