Gemeente Zeist

stappen

Programmaraad neemt juridische stappen

Ziggo heeft sinds 29 juni haar basispakket verkleind met 5 televisiezenders, van 30 naar 25 zenders. Het gaat hier om de analoge zenders BBC2, ARD, TV5, Euronews en WDR. De Programmaraad Utrecht Oost is ontstemd dat Ziggo voor juist deze zenders heeft gekozen.

Advies programmaraad

Met deze keuze passeert Ziggo het advies van de programmaraad en negeert zij de wensen van veel kijkers. De programmaraad heeft daarom juridische stappen ondernomen en een brief verstuurd aan het Commissariaat voor de Media.

Wat is een programmaraad?

Een programmaraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat de kabelexploitant, onder andere Ziggo, UPC, KPN, adviseert bij de samenstelling van het wettelijk basispakket op de kabel. Zij adviseert:

- jaarlijks conform de Mediawet welke 15 televisiezenders in ieder geval in het aanbod moeten zitten

- in de totstandkoming van een (basis)pakket dat evenwichtig (pluriform) is samengesteld. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een goede mix is tussen publieke en commerciële zenders en dat alle leeftijds- en doelgroepen iets van hun gading vinden.
De kabelexploitant - in dit geval Ziggo - is in principe verplicht om het advies uit te voeren. Alleen om zwaarwichtige redenen kan de kabelexploitant hiervan afwijken.

Programmaraad Utrecht Oost

Zeist valt onder de programmaraad Utrecht Oost, die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende gemeenten. Deze leden worden benoemd door de betreffende gemeenteraad. De leden zijn burgers met interesse of een achtergrond in radio- en tv.

Vacature

De gemeente Zeist moet volgens de wet op Mediabeleid zorg dragen voor een vertegenwoordiger van de gemeente in de Programmaraad en is daarom op zoek naar een geschikte kandidaat voor deze functie. Bent u geïnteresseerd in de functie bekijk dan hier de vacature bestuurslid Programmaraad.

Reacties op het advies kunt u sturen naar het secretariaat van de programmaraad: Postbus 8, 3927 ZL Renswoude of via de website van de programmaraad: http://www.programmaraadutrechtoost.nl/.