Artsen zonder Grenzen

Uitbreiding activiteiten Artsen zonder Grenzen Mogadishu, Somalië

16-08-2011

Op vrijdag 12 augustus stuurde Artsen zonder Grenzen medische teams en 4 vliegtuigen met in totaal 55 ton medische apparatuur, medicijnen en therapeutische voeding naar Mogadishu in verband met de crisis in Somalië. Naar schatting zijn 100.000 mensen vanuit Zuid- en Centraal-Somalië de afgelopen weken naar Mogadishu gevlucht op zoek naar voedsel en veiligheid. Zij hebben kamp opgeslagen in en rond de hoofdstad en hebben geen of nauwelijks toegang tot hulp.

Noodhulp in vluchtelingenkampen Mogadishu

Van de bij elkaar 1.000 onderzochte kinderen in de spontaan ontstane vluchtelingenkampen blijkt meer dan de helft ondervoed te zijn. Artsen zonder Grenzen trekt met een mobiele hulppost langs de kampen om medische zorg te bieden en deelt hulpgoederen uit zoals pakketten met zeep en plastic zeil. Ook heeft het team bijna 3.000 kinderen tegen mazelen ingeënt om een uitbraak te voorkomen. De teams zullen doorgaan met de massavaccinaties.

Voedingsklinieken en cholerabehandelcentrum

Artsen zonder Grenzen biedt al jaren medische zorg in de Somalische hoofdstad. In de wijk Daynile en Darkheley voerden onze teams de afgelopen week meer dan 370 medische consulten uit. De komende dagen zullen we extra voedingsklinieken openen waar kinderen in kritieke toestand intensief verpleegd kunnen worden, plus een speciale behandelunit voor mazelen en een cholerabehandelcentrum met een capaciteit van 50 bedden.

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen is van mening dat er voor noodhulp het hele jaar door geld nodig is, ook in die gebieden waar weinig aandacht voor is. Het hele jaar door kunnen donaties voor het werk van Artsen zonder Grenzen via Giro 4054 worden overgemaakt.