Eigen Huis: Goed onderhoud kost eigenwoningbezitter grof geld

Persbericht van Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: Goed onderhoud kost eigenwoningbezitter grof geld

De gemiddelde eigenwoningbezitter was in de afgelopen 12 maanden naast zijn hypotheeklasten nog circa 400 euro per maand extra kwijt voor onderhoud en het up to date houden van zijn woning. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd eigen onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder eigenwoningbezitters in Nederland.

Vereniging Eigen Huis publiceert vandaag op www.eigenhuis.nl het nieuwe Woonpeil van augustus 2011, het kwartaalbericht van de vereniging over actuele ontwikkelingen op de woningmarkt. Hieruit blijkt onder meer dat de Nederlandse eigenwoningbezitter in de afgelopen 12 maanden gemiddeld een kleine 5000 euro uitgaf aan onderhoud en verbetering van zijn woning.

Het grootste deel van deze uitgaven ging op aan onderhoud. Ruim 2000 euro werd besteed aan regulier onderhoud zoals kleine reparaties en klussen als tuinonderhoud, onderhoud aan de cv-ketel, kleine dakreparaties en het verhelpen van verstoppingen. Ook het laten schilderen van het huis valt onder de noemer 'regulier onderhoud'. Groot onderhoud, zoals het vervangen van dakbedekking, het plaatsen van een nieuwe keuken of het vervangen van de cv-ketel kostte de gemiddelde eigenwoningbezitter ruim 1700 euro.
Goed onderhoud is voor de eigenwoningbezitter van groot belang. Het gaat niet alleen om het behoud van woonplezier en wooncomfort. Een goed onderhouden woning is doorgaans gemakkelijker te verkopen en daardoor ook waardevaster.

Om verbeteringen aan te brengen aan de woning werd gemiddeld ongeveer 1000 euro besteed. Het relatief lage bedrag wordt verklaard door de frequentie waarmee dit soort werkzaamheden voorkomen. Verbeteringen aan de woning kunnen een waardevermeerdering opleveren, maar zijn ook belangrijk om de woning up to date te houden. Isolatiemaatregelen bijvoorbeeld hebben steeds meer invloed op de waarde van een woning, omdat door de stijgende energiekosten huizenkopers steeds meer op de energiezuinigheid van woningen letten. Isoleer je niet, dan verliest je woning waarde ten opzichte van andere woningen die wel zijn geïsoleerd.

Links:
http://www.eigenhuis.nl



Razende Robot Reporter