Persberichten

Drie genomineerden voor Speelgoed speciaalzaak van het Jaar verkiezing

Publicatiedatum: 16-08-2011

Pim's Olifant uit Utrecht, Speelgoedmagazijn Roodkapje uit Den Haag en Tinkerbell uit Amsterdam zijn genomineerd voor de Speelgoed speciaalzaak van het Jaar verkiezing van Trade Mart Utrecht. Dit initiatief is opgestart om de beste, leukste en meest originele Speelgoed speciaalzaak van Nederland te zoeken en te vinden. Een deskundige jury bezoekt de komende tijd de winkels en maakt op zondag 4 september 2011 tijdens de Najaarsbeurs van Trade Mart Utrecht bekend wie de winnaar wordt. Naast de titel ontvangt de winkel 1500 EUR inkooptegoed van Trade Mart Utrecht en een gevelplakkaat.

Via de media zijn winkels opgeroepen om zichzelf of andere winkels te nomineren, consumenten konden tevens hun favorieten naar de organisatie sturen en exposanten van Trade Mart Utrecht zijn tevens naar hun mening gevraagd. De winkels met de meeste stemmen werden uiteindelijk genomineerd voor de Speelgoed Speciaalzaak van het Jaar 2011. De jury van de prijs bestaat uit Jan Sinke (hoofdredacteur van het vakblad Speelgoed en Hobby), Koop Brandsma (persvoorlichter VNU Exhibitions) en Leanne van Doleweerd (sales- en accountmanager VNU Exhibitions). De jury: "Bij speelgoedwinkels wordt snel gedacht aan de grote landelijke ketens maar er is ook een grote groep zelfstandigen is die een speelgoedwinkel hebben met een net wat meer afwijkend assortiment. We vinden dat deze winkels ook een platform verdienen om zich te onderscheiden. Vandaar dat we deze wedstrijd in het leven hebben geroepen."

Pim's Olifant
Eén van de drie genomineerde zaken is Pim's Olifant gevestigd aan de Springweg in het centrum van Utrecht, waarbij Pim staat voor Project Ineke Marleon. De olifant is bij de naam gekomen, omdat ze vroeger bij een keten waren aangesloten en de olifant onderdeel van hun identiteit was geworden. Eigenaren Ineke Stuivenberg en Marleon Kersten hadden bij de opening van de winkel één wens: "De mooiste speelgoedwinkel worden van Midden-Nederland!" De twee dames kennen elkaar uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en kwamen tijdens een winkelproject erachter dat het hebben van een eigen speelgoedwinkel een droom voor ze was.

Pim's Olifant onderscheidt zich op heel veel terreinen. Eén daarvan valt bij binnenkomst meteen op: de collectie is gigantisch. Dit vinden de eigenaressen zelf ook belangrijk. "Ondanks de crisis zijn we van mening dat we alles moeten bieden. Als je slechts enkele poppen hebt, hebben klanten geen keuze. Daarom kiezen we ervoor om een brede collectie poppen neer te zetten". Daarnaast vallen producten op zoals een uitgebreide boeken- en kleurpotlodencollectie. " Voor onze vaste klanten hebben we een klantenkaart waarbij ze bij de dertiende aankoop 5% van het totaal uitgegeven bedrag van de afgelopen twaalf keer kunnen besteden. Voorafgaand aan de feestdagen krijgen ze daarnaast nog 10% korting op de gehele collectie."

Speelgoedmagazijn Roodkapje
Met het historisch besef van eigenaren Jeroen en Vera Ernst zit het goed, want Speelgoedmagazijn Roodkapje heeft niet voor niks deze naam. In de Schoolstraat in het centrum van Den Haag zat vroeger een bekende winkel met kinderartikelen zoals kinderwagens en kinderkleding, genaamd Kindergoederenmagazijn Roodkapje. Vandaar dat de huidige naam bij de oprichting van de zaak, zes en een half jaar geleden, voor de hand lag. Via de inrichting proberen Jeroen en Vera Ernst deze klassieke inslag verder te bewerkstelligen. Bij binnenkomst valt de authentieke inrichting meteen op met een belletje aan de deur, klassieke kasten, een ouderwetse kassa en passende muziek.

Behalve met de inrichting en het verhaal proberen de eigenaren zich ook door middel van het assortiment verder te onderscheiden. "Naast de gangbare artikelen zijn wij altijd op zoek naar spullen die net anders zijn. Zo hebben wij poppen uit Amerika op internet gevonden die we zo gaaf vonden dat we zelf met de ontwerpers contact hebben opgenomen. Daar hebben we nog meer voorbeelden van in de winkel, want als we iets mooi vinden willen we het hebben en maakt het niet uit waar het vandaan moet komen."

Tinkerbell
De derde genomineerde speelgoedwinkel gelegen in het Spiegelkwartier in Amsterdam. De zaak wordt gekenmerkt door de bellenblazende beer die aan de pui is bevestigd. Tinkerbell onderscheidt zich met een grote collectie van ontdek- en verkenningsartikelen. Eigenaar Gerrit Braaksma is daar erg trots: "Een goed voorbeeld zijn de uitgebreide scheikunde dozen die we hebben. De microscopen en telescopen zijn allemaal van hoge kwaliteit." Op de website staat het volgende te lezen: "Verwondering over de wereld en de zin deze te onderzoeken zijn een terugkerend thema bij de samenstelling van ons speelgoedaanbod."

Tien jaar geleden nam Braaksma de winkel over, die toen al vijftien jaar bestond onder de naam Belltree Toys & Games. "De winkel is ontstaan nadat de vorige eigenares een museumwinkel in het buitenland bezocht. De sfeer die daar hing inspireerde haar om op die manier een speelgoedwinkel in Amsterdam te beginnen. Door de centrale ligging krijgen wij grote groep toeristen over de vloer. Zij kennen, over het algemeen, dit fenomeen niet en zijn dan ook prettig verrast als ze hier binnenstappen. Daarnaast hebben wij een grote groep vast klanten die wij onder andere met een spaarkaart aan ons binden. Met Sinterklaas pakken we uit door een grote variatie aan inpakpapier aan te bieden en een soort van codetaal te hanteren als ouders met kinderen binnen komen."

Over Trade Mart Utrecht
Trade Mart Utrecht is al meer dan 40 jaar een begrip en is het inkoop- en handelscentrum voor de Nederlandse, maar ook buitenlandse, detaillist met de nieuwste trends en de laatste ontwikkelingen op het gebied van sieraden, modeaccessoires, woondecoraties en speelgoed. De Najaarsbeurs is het vertrekpunt voor het nieuwe handelsseizoen. De focus ligt op het productaanbod, maar ook op de trends voor de komende periode.

-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,