FNV Bondgenoten


Ontslag na overtreding rookverbod is buiten proportie

Volgende week dient het kort geding dat FNV Bondgenoten heeft aangespannen tegen Avebe. De directie van de aardappelzetmeelfabrikant heeft zeven mensen op staande voet ontslagen omdat zij rookten op plekken waar dat niet mag. "Deze maatregel is buiten alle proporties", zegt vakbondsbestuurder Dick Heinen."

Foto: MUWOLF

De reden dat er in de fabriek niet gerookt mag worden, is omdat er een explosiegevaar bestaat. Maar, zo legt Heinen uit, in de controlekamer waar de zeven rookten, is geen explosiegevaar. "Daarbij heb ik elf verklaringen, zwart op wit, dat de chef van de fabriek meerdere malen de werknemers heeft zien roken. Maar hij heeft hen daar nooit op aangesproken."

Ongevraagd plaatsing van camera's

Er speelt nog iets. De directie heeft toestemming aan de ondernemingsraad (or) gevraagd om een camera op te hangen in het chemicaliënpark om zo het rookverbod in de fabriek te kunnen controleren. Heinen: "Die camera is er nooit gekomen. Wel is er een camera in de controlekamer opgehangen, zonder toestemming van de or . De directie van Avebe heeft die laten plaatsen door detectivebureau Hofman. Zij zeiden dat het een meetinstrument voor stofdeeltjes was."

Ruim veertig jaar trouwe dienst

Bij de zeven ontslagen werknemers zat één uitzendkracht, die is inmiddels vertrokken. Een ander was gedetacheerd en heeft inmiddels ander werk gevonden. De overgebleven vijf hadden allemaal een vast contract. "Eén man werkt er al langer dan veertig jaar, anderen zitten er ruim dertig jaar. Allemaal hebben ze een perfecte staat van dienst zonder ook maar één klacht." De oudste, 62 jaar, kan met pre pensioen, zij het gedwongen, want hij wilde doorwerken. Het kort geding wordt dus gevoerd door vier ontslagen werknemers.

Ontslag is onevenredig

"De directie wil een punt maken, en dat snap ik ook", zegt Heinen. "Sterker nog, de or en de ontslagen werknemers zelf zeggen dat zij een straf verdienen, want er mag in de controlekamer niet gerookt worden en dat weten ze. Maar ontslag op staande voet is onevenredig. Deze mannen gaan nu de bijstand in. Dat heeft een gigantische impact op hun verdere leven."