Waterschap Reest en Wieden


waterpeilen

Reest en Wieden verlaagt de waterpeilen

De regen, die dit weekend is gevallen, heeft samen met de neerslag van de afgelopen week gezorgd dat het watersysteem van Reest en Wieden nagenoeg vol is. `Op een enkele plaats in het gebied heeft water op de weilanden gestaan. We laten dit zo snel mogelijk afstromen', aldus DB-lid Hans Pereboom.

Geen grote problemen

Afgelopen week is er verspreid over het gebied veel regen gevallen. Lokaal zijn er grote verschillen (60 mm tot 110 mm) in de hoeveelheid neerslag gemeten. Zondag is daar nog eens gemiddeld 25 mm bij gekomen.Dit is bijzonder voor deze tijd van het jaar. Gemiddeld over het land viel in de maand juli al circa 140 mm. Dat is twee keer de hoeveelheid die de maand gewoonlijk oplevert. De totale maandsom van augustus is na de vele regen van de afgelopen twee weken al bereikt. Ondanks de voor deze tijd extreem natte omstandigheden in de maanden juli en augustus, heeft waterschap Reest en Wieden geen grote problemen met het handhaven van de waterpeilen. Verhoogde waterpeilen komen plaatselijk wel voor, maar zijn van relatief korte duur.

Waterpeilen omlaag

Vanwege de aanhoudende regen en het feit dat het oogstseizoen weer nadert, heeft het waterschap de waterpeilen in sloten in de landbouwgebieden verlaagd zonder dat andere grondgebruikers daarvan schade ondervinden. De peilen bewegen zich dan ook tussen de per gebied vastgestelde minimum en maximum peilen. Normaal gebeurt dit pas vier à zes weken later in het jaar. Omdat de grondwaterpeilen na het droge voorjaar alweer aan het stijgen zijn, acht het waterschap deze maatregel verantwoord. Met het verlagen van de streefpeilen komen we tegemoet aan de wensen van grondgebruikers, die in toenemende mate hinder ondervinden van de natte weersomstandigheden.

Systeem robuuster

Dat het waterschap Reest en Wieden nauwelijks problemen heeft gekend in de afgelopen dagen komt mede door de werkzaamheden, die het waterschap in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.
Het waterschap werkt voortdurend aan het systeem om dit robuuster te maken, zoals door de hermeandering van het Oude Diep, de verbetering van de Veenweidepolders, de Beulakerpolder en de versterking van het gemaal Stroink. Voor het geval er water tijdelijk moet worden geparkeerd is (de Beulakerpolder) en wordt er druk gewerkt aan het realiseren van waterberging, zoals in de polder Wetering. Er wordt voortvarend gewerkt aan meerdere locaties voor gestuurde waterberging (Nijstad, Panjerd-Veeningen, Engelgaarde en Eeserveld). Ook de werkzaamheden op het Dwingelderveld en bij Oude Willem, die nog moeten worden voltooid, zullen de weerbaarheid van het systeem verder vergroten.