Waterschap Dommel


Nieuwe rioolwaterzuivering Soerendonk in bedrijf

Na een jaar van verbouwen heeft Waterschap De Dommel de nieuwe zuiveringsinstallatie Soerendonk in bedrijf gesteld. Hiermee is de eerste fase van `Waterpark Soerendonk' afgerond. Na de bouwvak wordt het oude zuiveringscomplex afgebroken en op die plek wordt de unieke waterharmonica aangelegd. Deze waterharmonica vormt het gezuiverde water om tot natuurlijk water vol leven. Naar verwachting is het waterpark in maart 2012 klaar.

Verbouwing rioolwaterzuivering Soerendonk

De rioolwaterzuivering Soerendonk aan de provinciale weg tussen Maarheeze en Soerendonk zuivert sinds 1968 rioolwater uit Budel, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. Dagelijks stroomt er zo'n 5.5000 m³ water door de zuivering. Het gezuiverde water wordt geloosd op de Buulder Aa. Na ruim 40 jaar was de zuivering verouderd en voldeed niet meer aan de steeds strenger wordende kwaliteitsnormen van de Europese Unie. Een renovatie was noodzakelijk. In april 2010 is gestart met de bouw van een nieuwe installatie met meer capaciteit en betere zuiveringsmogelijkheden.

Luchtfoto rwzi Soerendonk

Rioolwaterzuivering Soerendonk: links de nieuwe zuiveringsinstallatie, rechts de 'oude'zuivering die na de zomer afgebroken wordt.

De knop om

De nieuwe zuiveringsinstallatie is gebouwd op een aangrenzend perceel naast de `oude' zuivering. Hierdoor kon het zuiveringsproces ongestoord doorgaan. In juli was de nieuwbouw gereed, maar daarmee is het werk nog niet klaar. De nieuwe installatie moet eerst volledig ingeregeld en uitgetest worden. Tevens moet de volledige "inhoud" van de oude naar de nieuwe zuivering worden overgepompt. "Dat is een hele klus", licht projectleider Peter van den Heuvel toe. "Met name het overzetten van het actief slib, het hart van een zuiveringsinstallatie, is nauwkeurig werk. Deze levende micro-organismen die het water zuiveren, moeten in de nieuwe installatie direct weer aan de slag". Eind juli is deze operatie succesvol uitgevoerd. En de eerste zuiveringsresultaten zijn veelbelovend.

Innovatief: Levend water

Een andere belangrijke doel van de verbouwing is een verbetering van de kwaliteit van het water dat op de Buulder Aa wordt geloosd. Het effluent, het gezuiverde water, dat nu rechtsreeks op de beek wordt afgevoerd is schoon, maar bevat geen zuurstof en `leeft' dus niet. Om dit effluent beter te laten aansluiten op de beek worden aan het traditionele zuiveringsproces een zandfilter en een waterharmonica toegevoegd. In de zandfilter worden het fosfaat en de nog overige zwevende deeltjes gefilterd. En vervolgens stroomt het schone, heldere, maar nog onnatuurlijke water, de waterharmonica in. Deze waterharmonica bestaat uit een reeks van grote vijvers met verschillende planten en dieren zoals rietplanten, algen, vlokkreeftjes en vissen. Zo wordt het water op een natuurlijke manier van zuurstof voorzien.

Waterpark open voor wandelaars en fietsers

Een deel van het waterpark wordt toegankelijk voor publiek. Er worden wandel- en fietspaden aangelegd, die aansluiten op het bestaande routenetwerk van de gemeente Cranendonck. Langs de watervlooienbakken komt ook een houten kabelpontje, zodat de fietsers kunnen oversteken.