Waterschap Reest en Wieden


voor aanpassing onevenwichtige waterschapslasten

Waterschappen en LTO maken vuist voor aanpassing onevenwichtige waterschapslasten

Boeren in het westen betalen jaarlijks 60 miljoen te veel Bestuurders van een zestal waterschappen en LTO Nederland hebben vanmorgen in Den Haag een ultiem beroep gedaan op staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) om de kostentoedeling van waterschapslasten aan te passen. Zij stellen dat boeren in het westen en midden van het land hierdoor jaarlijks ruim 60 miljoen euro teveel aan hun waterschappen moeten betalen. "Het streven is om voor 1 september a.s. een oplossing te vinden", zei de bewindsman tegen een delegatie van de waterschappen en LTO.

Ook Atsma, die een petitie overhandigd kreeg, is van mening dat een aanpassing van het zgn. Waterschaps-besluit noodzakelijk is, maar voegde toe dat het wel moet kúnnen. Er zitten juridische haken en ogen aan en daarom heeft zijn ministerie advies gevraagd van een onafhankelijk bureau. Een aanpassing mag volgens hem geen grotere risico's veroorzaken en niet leiden tot onevenwichtige waterschapslasten in andere delen van het land. "Maar als het kan, dan moeten we het onmiddellijk doen", aldus Atsma.

Door de bestaande kostentoedeling hebben agrarische ondernemers de afgelopen drie jaar al meer dan 180 miljoen euro teveel betaald aan waterschapslasten. Als er niks verandert, komt daar de komende twee jaar nog eens 120 miljoen bij. In een periode van vijf jaar komt dit neer op gemiddeld 15.000 euro extra lasten per bedrijf. De betrokken waterschappen en LTO vinden, dat linksom of rechtsom een oplossing moet worden gevonden.

De onbalans in lasten wordt veroorzaakt door een weeffout in het uit 2008 daterende Waterschapsbesluit. Hierdoor betalen de betrokken boeren per saldo mee aan de kosten van wegen en andere infrastructuur. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland noemde de uitwerking van de wet scheef en oneerlijk. Arie van den Berg (Heemraad Delfland) drong aan op spoed, omdat de waterschappen dan slechts drie maanden rest om hun verordening in kwestie aan te passen en te vertalen in lagere heffingen in 2012. Hij ervaart het als zijn verantwoordelijkheid en die van collegabestuurders om toe te zien op rechtvaardige heffingen (voor categorie onbebouwd). De wet vraagt hen dat te doen en zij moeten dan ook in staat worden gesteld om dit waar te maken, aldus Van den Berg.

De waterschappen en LTO zetten zich al lang in om op dit dossier een doorbraak te bereiken, maar dit heeft niet geleid tot het gewenste resultaat. Atsma's voorganger Tineke Huizinga hield de boot af met het argument dat er toen onvoldoende politiek draagvlak was. Dit voorjaar is echter in de Tweede Kamer een motie (Dijkgraaf) aangenomen met het verzoek aan de regering om dit probleem uit de wereld te helpen. (Bron: lto.nl)

NB:
De waterschapsbestuurders (categorie ongebouwd), die met steun van LTO Nederland de petitie aan staatssecretaris Atsma hebben overhandigd, zijn van de volgende waterschappen: Hoogheemraadschap Delfland, Hoogheemraadschap Rijnland; Hoogheemraadschap Schieland Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en Waterschap Zuiderzeeland.