Rijksoverheid


16 augustus 2011

Vragen van het lid Van Raak (SP)

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden op de vragen van het lid Van Raak (SP) van uw Kamer over de mogelijkheid om te studeren op het eiland Navassa.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart



2011Z15143 Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de mogelijkheid om te studeren op het onbewoonde eiland Navassa (ingezonden 5 juli 2011)

Vraag 1 Waarom krijgen studenten op Bonaire, Saba en Statia de mogelijkheid om studiefinanciering te krijgen voor een studie op het eiland Navassa? 1) Antwoord In de Regeling studiefinanciering BES is aangesloten bij gangbare definities van het Caribisch gebied. In de uitputtende opsomming van landen en territoria van het Caribisch gebied is Navassa voor de volledigheid opgenomen. Het betreft uiteraard een theoretische mogelijkheid, aangezien er thans geen onderwijsinstellingen op het eiland zijn.

Vraag 2 Wist u dat dit eiland - buiten de Navassaanse grondduif - geen inwoners heeft? Antwoord Ja.

Vraag 3 Wist u dat dit eiland - buiten de verlaten vuurtoren - geen woningen, laat staan scholen heeft? Antwoord Navassa is ooit bewoond geweest. Behalve de vuurtoren ­ gebouwd in 1917 en bewoond tot 1929 ­ zijn op Navassa nog restanten te vinden van Lulu Town, dat bewoond werd tot rond 1900. Het is mij niet bekend of in Lulu Town een school gevestigd was. Voornaamste economische activiteit was de winning van guano (vogelpoep).

Vraag 4 Wist u dat dit eiland wordt betwist door enerzijds Haïti, dat een beroep doet op het Verdrag van Rijswijk van 1697 en anderzijds de Verenigde Staten, die zich in 1859 het eiland formeel toeeigenden? Antwoord Ja.

5 Hoe waarborgt u de veiligheid van Nederlandse studenten op Navassa, gezien de ervaringen van een groep Amerikaanse wetenschappers die in 1998 de grondduif wilden bestuderen, maar terechtkwamen in een diplomatieke rel? Antwoord Indien een dergelijke situatie zich voordoet, zal naar bevind van zaken worden gehandeld.


1) Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 juni 2011, nr. 303947 (4903), houdende regelen omtrent de studiefinanciering BES (Regeling studiefinanciering BES) Staatscourant, 30 juni 2011