Gemeente Ede

dinsdag, 16 augustus 2011

College stemt in met nota Continu Cultuur 2011-2014

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de nota Continu Cultuur 2011-2014. De nota geeft beleidskaders aan, die verder zullen worden uitgewerkt tot een uitvoeringsagenda. De nota is tot stand gekomen in samenwerking met culturele instellingen, besturen van amateurverenigingen en raadsleden. In de nota wordt de richting van het cultuurbeleid van de laatste jaren verder uitgebouwd.

Nu het college met de nota heeft ingestemd, zal deze ter bespreking aan de de commissie Maatschappelijke Zaken op 14 september a.s. worden voorgelegd. Uiteindelijk zal de nota in de raadvergadering van 29 september 2011 worden besproken.
Nadat de nota is vastgesteld door de gemeenteraad zal deze worden gepubliceerd en verspreid.

De zeven beleidsthema's worden hierna kort toegelicht:


1. Stedelijke ontwikkeling

Met verscheidenheid en maatwerk willen wij het culturele leven in het centrum en de buitengebieden tot zijn recht laten komen. Om de zichtbaarheid van het culturele aanbod in Ede te stimuleren willen we de samenwerking met sterke partners als het Kröller Müller Museum, Cultura, de Reehorst en Cinemec intensiveren. Ten aanzien van de Veluwse Poort zijn er plannen voor culturele voorzieningen en programmering. Ook is er een particulier initiatief om een landelijk trainingscentrum voor podiumkunsten, het Akoesticum, te vestigen. Doel hiervan is het versterken van de culturele infrastructuur en bijdragen aan de economische samenwerking in het kader van Regio Food Valley. Tot slot wordt het actief koppelen van vraag en aanbod opgepakt. Hieraan is behoefte vanuit het veld.


2. Jeugd/jongeren

Dat jongeren in Ede opgroeien tot gezonde, zelfredzame en zelfstandige burgers is een streven in het sociaal beleid. Vanuit het cultuurbeleid willen we dat ondersteunen met culturele activiteiten die aansluiten op bestaande activiteiten vanuit andere beleidsterreinen.


3. Breed en afgestemd aanbod podiumkunsten

Door het afstemmen van het aanbod van de verschillende podia in Ede willen we de bekendheid en het bereik vergroten. Ook een gezamenlijke evenementenkalender draagt hieraan bij. De intensivering van het gebruik van het Openluchttheater wordt in de komende periode verder opgepakt. Ook wordt een algemene subsidieregeling voor nieuwe activiteiten opgezet.


4. Amateurkunst

Het breed ontwikkelde veld van amateurkunstverenigingen blijven we stimuleren. Bij evenementen en festivals willen we amateurs én professionals betrekken. De amateurkunstverenigingen geven aan dat hun budget niet voldoende is om eigen muzieklessen te blijven financieren. Door middel van een pilot willen we onderzoeken of een samenwerking tussen Cultura en amateurkunstverenigingen op dit gebied mogelijk is. Cultura is bezig met het omvormen van het muziekonderwijs naar meer groepsgewijze lessen. Dit gebeurt als gevolg van de bezuinigingsopdracht.


5. Museumbeleid en erfgoed

Bij dit beleidsthema worden de kaders van het nieuwe museumbeleid aangegeven. Er verschijnt geen aparte nota museumbeleid. Er is aandacht voor de kwaliteitsverbetering van de uitvoering van de kerntaken van de musea. Ook wordt samenwerking en afstemming gestimuleerd tussen de verschillende musea, erfgoed- en culturele instellingen en het onderwijs. De herhuisvesting van de musea wordt, evenals de overige activiteiten, in de komende periode gezamenlijk met de musea verder opgepakt.


6. Beeldende kunst en atelierbeleid

Het beleid voor beeldende kunst richt zich op kunst in de openbare ruimte, op expositieruimten en evenementen voor beeldende kunst. Er verschijnt geen aparte nota atelierbeleid. De commissie Beeldende Kunst Ede (CBKE) komt binnenkort met een visiedocument dat wordt betrokken bij de uitwerking van de nota.


7. Communicatie

Uit de bijeenkomsten met het veld bleek behoefte aan meer contact tussen gemeente en instellingen en de instellingen en partijen onderling. Er wordt een communicatieplan opgesteld over een structurele verbetering van de communicatie (bijvoorbeeld een website over kunst en cultuur en/of expertmeetings per thema)
Vooruitlopend daarop is in juni jl. al een begin gemaakt met een eerste netwerkbijeenkomst cultuur voor de culturele instellingen, waar veel belangstelling voor was.