D66

dinsdag 16 augustus 2011

D66: Geen Egyptische burgers meer voor militaire rechtbanken

Op initiatief van D66-Europarlementslid Marietje Schaake roept een groot aantal Europarlementariërs EU-buitenlandchef Catherine Ashton op bij de Egyptische autoriteiten haar bezorgdheid te uiten over de veroordeling van burgers door militaire rechtbanken.

Niet vervolgen

In een brandbrief aan de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken hekelen de 24 Europarlementariërs het rechtssysteem in Egypte. "Burgers hebben recht op een transparant en eerlijk proces voor een onafhankelijke civiele rechter. Maar ze zouden in de eerste plaats niet eens vervolgd moeten worden voor het geven van hun mening of het deelnemen aan demonstraties", stelt Schaake. In de afgelopen maanden zijn duizenden burgers zonder eerlijk proces door militaire rechtbanken tot celstraffen veroordeeld.

Intimidatie remt hervormingen

Het Egyptische leger beschuldigt in verklaringen verschillende jeugdbewegingen en individuen van het aanzetten tot geweld of publieke onrust. Schaake: "Deze intimidatie door het leger heeft een verlammend effect op de hervormingen en vooruitgang die de Egyptenaren zo graag willen en verdienen. De EU moet zij aan zij met hen staan bij het opbouwen van een rechtsstaat en een onafhankelijke rechterlijke macht."

Rechtvaardigheid

De EU moet ervoor zorgen dat de revolutie de Egyptenaren niet wordt afgenomen, vindt Schaake. Niet door het leger, maar ook niet door anderen die burgerrechten en kansen juist willen inperken. "De EU moet zich committeren aan de ontwikkeling van een democratisch Egypte, onder de voorwaarde dat de toekomst is gebaseerd op respect voor mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en economische ontwikkeling", aldus Schaake en anderen in de brief aan Ashton.