Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

210e idee binnen op bezuinigingssite

Nieuwe ideeën zijn nog welkom tot 1 september

Na ruim een maand heeft gemeente Stichtse Vecht 210 ideeën en meningen binnen van inwoners voor bezuinigingen of extra inkomsten. Van 8 juli t/m 1 september staat www.ditismijnstichtsevecht.nl open voor allerhande ideeën om het financiële tekort op te lossen. Nog twee weken dus om aan te geven wat ú belangrijk vindt voor de toekomst van gemeente Stichtse Vecht. Vandaar de titel van deze actie: `Dit is mijn Stichtse Vecht'. We houden ons aanbevolen voor alle ideeën, groot en klein! Elk idee krijgt een eerlijk kans, en wordt serieus bekeken door expertgroepen waar u zelf aan kunt deelnemen.

Wethouder Participatie Pieter de Groene: "In een gemeente die haar inwoners centraal stelt, past het niet om `van bovenaf bezuinigingen op te leggen'. Daarom wilden we nadrukkelijk eerst kijken welke ideeën onze inwoners zelf hebben. Stichtse Vecht is een heel betrokken gemeenschap, deze kracht wilden we graag benutten. Je ziet dan ook dat er ontzettend veel goede ideeën binnen komen, zoals over groenonderhoud, afvalinzameling, lichtvervuiling, gemeentelijke huisvesting, zelfredzaamheid van de inwoners en nog veel meer. Ik ga in deze fase nog niet in op ideeën. We gaan ze eerst verzamelen, dan pas beoordelen. Ik moedig iedereen aan met nog meer eenvoudige, creatieve of slimme ideeën te komen en deze achter te laten op www.ditismijnstichtsevecht.nl".

Wat gebeurt er met uw idee?

Ieder idee bekijkt de gemeente zorgvuldig. Wanneer ideeën en meningen elkaar overlappen, worden die bij elkaar gevoegd. Deze gaan naar de speciale raadsvergadering van de gemeenteraad op 13 september en worden meegewogen in de besluitvorming. Daar worden de kaders vastgesteld voor de bezuinigingen. Daarna worden de ideeën besproken in de expertgroepen. Die expertgroepen bestaan uit een dwarsdoorsnede van de samenleving: instellingen, organisaties en inwoners. Deze inwoners kunnen zich opgeven voor de expertgroepen via
www.ditismijnstichtsevecht.nl.

De expertgroepen adviseren het college van B&W - mede op basis van ingebrachte ideeën - over concrete maatregelen voor bezuinigingen en extra inkomsten. Uiteraard vallen deze adviezen binnen de kaders die gesteld zijn door de gemeenteraad. Eind oktober doen de expertgroepen verslag aan het college. Het college doet eind van het jaar een voorstel aan de raad. De raad beslist in december. Aan de hand van de adviezen van de expertgroepen, doet het college voorstellen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad maakt een definitieve keuze uit deze voorstellen. Na het besluit van de gemeenteraad is op de website te vinden of uw idee gekozen is.

Stappen in fases


* 13 september: De raad stelt in een speciale raadsvergadering de kaders voor bezuinigingen vast.

* Vanaf 15 september worden de ideeën voorzien van een reactie van het college, en gepubliceerd op de website.
* 20 september - oktober 2011: de bezuinigingsdialoog in expertgroepen. Expertgroepen leveren aan het college van B&W adviezen over concrete maatregelen voor bezuinigingen en extra inkomsten.

* Oktober - november 2011: adviezen van de expertgroepen worden bestudeerd. Vervolgens wordt er een collegevoorstel geschreven. Het college neemt hierover een besluit.

* Eind 2011: De gemeenteraad maakt een keuze uit voorgestelde bezuinigingen en mogelijkheden voor extra inkomsten.
* Begin 2012: De gemeente informeert inwoners, instellingen en organisaties over de concrete maatregelen voor bezuinigingen en extra inkomsten. Op de website is te vinden of een idee gekozen is door de gemeenteraad.

Meer weten?

Kijk op www.ditismijnstichtsevecht.nl en dien een idee in of geef uzelf op voor de expertgroep. Dat kan nog tot 1 september 2011.