Openbaar Ministerie

OM eist 4 jaar cel en 5 jaar rijontzegging in hoger beroep poging doodslag agent

16 augustus 2011 - Ressortsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep 4 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk en 5 jaar rijontzegging geëist tegen de man die op 25 augustus 2010 in Tegelen met zijn scooter met hoge snelheid op een politieagent inreed. De politieman liep zwaar lichamelijk letsel, waaronder een klapvoet, op en kan waarschijnlijk zijn beroep niet meer uitoefenen.

Het OM is van mening dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging doodslag. "Door zich in het verkeer te gedragen op de wijze waarop verdachte zich heeft gedragen, heeft hij zich blootgesteld aan de aanmerkelijke kans op de dood van de politieman, heeft hij die kans aanvaard en op de koop toegenomen", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting. Daarbij is het OM van mening dat een langdurige gevangenisstraf en rijontzegging passend is bij de ernst van het feit. "De gevolgen van het feit voor het slachtoffer - lichamelijk en geestelijk - terwijl deze slechts bezig was met het vervullen van zijn publieke taak, rechtvaardigt de geëiste straf", aldus het OM.

De rechtbank Roermond veroordeelde de man eerder tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging voor de duur van 2 jaar ter zake poging doodslag. De eis van de officier van justitie betrof 6 jaar gevangenisstraf en 5 jaar rijontzegging. Het OM stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het beroep van het OM richt zich tegen de opgelegde straf.

Uitspraak (naar verwachting) op 30 augustus as.