Nederlanders scheiden massaal hun verpakkingsafval

Persbericht van Stichting Dranken Nederland

Nederlanders scheiden op grote schaal hun verpakkingsafval. Dit blijkt uit het eerste Nationaal Frisdrankenonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Water, Sappen (FWS). Het onderzoek werd vanmiddag op StrandZuid in Amsterdam gepresenteerd. Nederlanders zamelen thuis het meest de grote (PET) flessen van 1, 1,5 en 2 liter in (meer dan 90%). 63% van de Nederlanders zamelt ook de kleine PET-flessen van 0,5 liter apart in. Het hoge percentage Nederlanders dat de kleine PET-flesjes apart inzamelt is opmerkelijk aangezien gemeenten nog niet zo lang geleden zijn gestart met de 'Plastic Heroes-campagne'om kunststof verpakkingen gescheiden in te zamelen.

Jouke Schat, directeur FWS: "Als frisdrankindustrie zijn we al jaren actief in het terugbrengen van de milieubelasting op onze verpakkingen. Zo is de milieudruk van het halve liter PET-flesje in de afgelopen 10 jaar met 37% gedaald. Dit komt door het gebruik van lichtere flessen, het hergebruiken van PET en door de opkomst van een inzamelsysteem als Plastic Heroes. Dat de Nederlanders in zo'n groten getale thuis kleine PET-flessen apart inzamelt juichen we erg toe. Dit is medebepalend voor het succes van Plastic Heroes."

Consumptiecijfers 2010
In Amsterdam presenteerde de FWS ook de consumptiecijfers 2010 voor frisdranken, waters, sappen en siropen.

Jouke Schat: "Ondanks de moeilijke economische tijden zijn de consumptiecijfers voor fris, water, sap en siroop vorig jaar stabiel gebleven. De omzetcijfers van het eerste halfjaar van 2011 zijn positief. Ten opzichte van de eerste helft van 2010 zien we hier een omzetstijging van meer dan 3%. Door de regen en kou is de omzet in de maand juli wat gedaald."

*

Links:
http://www.fws.nl



Razende Robot Reporter