Openbaar Ministerie

9 jaar cel geëist voor fatale steek in hart

16 augustus 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft dinsdag 9 jaar cel geëist voor doodslag op een 53-jarige Alkmaarder, op 31 januari 2011. De man werd eenmaal in zijn hart gestoken en overleed enkele uren daarna in het ziekenhuis.

De33-jarige verdachte uit Alkmaar en het slachtoffer kenden elkaar uit het drugsmilieu. Ze hadden eerder op de dag onenigheid gehad. Dat leek uitgepraat, waarna de twee in bijzijn van een derde naar de woning van het slachtoffer gingen. Daar begon de verdachte wederom over de kwestie. Het slachtoffer zou daarop hebben gedreigd met een mes. De verdachte pakte het mes af en stak hem neer. Gezien de diepte van de steekwond neemt de officier van justitie aan dat hij wilde dat het slachtoffer zou komen te overlijden. Door te steken heeft hij bewust het risico aanvaard dat het slachtoffer zou sterven.

De officier van justitie meent dat geen sprake is van noodweer of noodweerexces (dat een verdachte door die dreiging ook ná de dreiging nog steeds in een zodanige gemoedstoestand verkeert dat dit zelfverdediging rechtvaardigt). Immers, op het moment dat hij het mes had overgenomen was geen sprake meer van een dreiging en dus geen noodweersituatie.

Na de steekpartij heeft hij er volgens het OM bewust voor gekozen geen ambulance te bellen, ondanks smeekbedes van het slachtoffer. Bovendien is de verdachte drank en drugs is gaan kopen, omdat hij nog wilde drinken en roken voordat hij zou worden opgepakt. De officier van justitie heeft in haar eis verder rekening gehouden met het strafblad van de verdachte.

De uitspraak is over twee weken.