KNHS

Voltige: Drie solos en een team in finale
20 juni 2011

ERMELO- In Krumke nam een flinke groep Nederlandse voltigeurs deel aan een CVI2* (voor senioren) en CVI1* (voor junioren). Drie solos en een team bereikten de finale van dit zwaar bezette toernooi in Duitsland. Voor de Duitsers was het namelijk de laatste selectie voor komende topwedstrijden als het EK voor junioren en de voltigewedstrijden tijdens het fameuze CHIO Aken. Voor de Oranje atleten was Krumke de derde en laatste observatiewedstrijd voor het EK, dat van 16 t/m 21 augustus in het Franse Le Mans plaatsvindt.

Bondscoach Diana van Klaveren keerde tevreden huiswaarts vanuit Krumke. Het was een zeer sterk bezette wedstrijd voor de Duitsers was het een belangrijke selectiewedstrijd en dan wordt het voor ons heel moeilijk. De Wittigheit voltigeerde een normale Plicht, de eerste Kür was niet zo goed, de tweede Kür wel. Als je dan alleen vier sterke Duitse teams en een Zweeds team voor hoeft te laten gaan, is dat niet slecht. Op de startlijst in Krumke ontbrak De Molen uit het West-Brabantse Hoogerheide. Het team van Doreth Chatwick presteerde dit voorjaar zeer sterk met tweede plaatsen in Saumur en Ermelo en heeft zich reeds geplaatst voor het EK. Met het oog op deelname in Aken besloot De Molen Krumke aan zich voorbij te laten gaan. Ook De Wittegheit, onder leiding van Meta Jans, mag overigens naar het heilige Aken. Bij de dames senioren heeft Carola Sneekes met haar nieuwe paard Don Camillo al voldaan aan de kwalificatie-eisen voor het EK. In Krumke nam ze niet deel, maar haar zussen Esther en Cindy namen de honneurs uitstekend waar. Ze mochten door naar de finale en werden respectievelijk 11e en 14e.
Ook bij de junioren heren bereikte een Nederlandse voltigeur de finale: Dustin Wilschut finishte als vijfde. De lange achttienjarige atleet werd onlangs aan het A-kader toegevoegd en heeft zich gekwalificeerd voor het EK. Hij werkt samen met het paard Timothy vd Wilhelminahoeve en longeur Roos Slottje.
Bij de dames junioren bereikte geen enkele Oranje voltigeur de tweede ronde (finale). Lianne de Groot (Achterveld) begon goed in de Plicht, maar zakte door een matige Kür ver terug. Zij heeft wel voldaan aan de eisen voor het EK, net als Sill Roelofs (Boekel). In Krumke was Imke Ploegmakers (Zeeland) de beste Nederlandse, ze stond na de eerste ronde dertiende. Van Klaveren: De junioren hebben goed gevoltigeerd, maar in dit sterke veld was het nog niet goed genoeg. En we hadden de pech dat slechts tien voltigeurs door mochten naar de finale. De bondscoach kijkt opgewekt vooruit naar het EK. Een team en vier solos hebben zich in principe geplaatst. Daar ben ik blij mee, we doen weer mee. Dit zijn voltigeurs die dit jaar in alle wedstrijden lekker meededen.

Auteur: Petra Baas

Belangrijkste uitslagen
CVI Krumke (Duitsland), 17-19 juni 2011

Team, senioren (2*), na finale:

1. Mainz Laubenheim (Dts) longeur: Hanne Strübel 7,965
2. RV Krumke 1 (Dts) Marion Schulze 7,503

3. PSC Riedmühle (Dts) Kyra Heinrich 7,397
6. VV De Wittegheit (Odiliapeel) Meta Jans 6,549

Dames, senioren (2*), na finale:

1. Pia Engelberty (Dts) paard: Weltoni RS 8,194
2. Kristina Boe (Dts) Le Beau 8,084

3. Sarah Kay (Dts) Whisper 7,977
11. Esther Sneekes (Callantsoog) Kirsch 6.753
14. Cindy Sneekes (Schagen) Regent 6,286

Heren, junioren (1*), na finale:

1. Thomas Brüsewitz (Dts) paard: Gustafsson 7,955
2. Benjamin Kley (Dts) Kontra 7,850

3. Alexander Schulten (Dts) Caveman 7,558
5. Dustin Wilschut (Nieuw-Vennep) Timothy vd Wilhelminahoeve 6,791