Dienstenbond CNV

Nieuws

10 augustus 2011

Ledenvergadering over acties bij ANWB

De leden van de vakbonden hebben het eindbod voor de nieuwe cao ANWB met enorme meerderheid afgewezen. Desondanks houdt de werkgever het eindbod overeind en geeft ondanks duidelijk verzoek geen enkele indicatie of en waar ruimte zit. Het grote aantal werknemers die tegen het eindbod hebben gestemd is blijkbaar onvoldoende om de werkgever te overtuigen het eindbod nu van tafel te halen. Daarom roept CNV Dienstenbond, samen met FNV Bondgenoten, u op naar de ledenvergadering te komen op dinsdag 16 augustus in Nieuwegein. De ledenvergaderingen beginnen om 10.00 uur en 20.00 uur. Ook niet-leden zijn uitgenodigd te komen.

Actievergadering
Met het afwijzen van het eindbod hebben de leden een duidelijk signaal gegeven; het eindbod is onvoldoende. De bonden hebben de werkgever telefonisch en schriftelijk laten weten dat u en uw collega's massaal het eindbod van de werkgever hebben weggestemd. De ANWB heeft echter aangegeven ondanks dit duidelijke signaal, hun eindbod overeind te houden. Zij willen er pas eind september over praten, maar geven geen enkele indicatie of en waar eventuele ruimte zit. Er rest ons dan ook niets anders dan u op te roepen naar de ledenvergadering te komen. Hier zal bepaald worden welke vervolgacties wij zullen moeten ondernemen. De vakbond; dat bent u! Uw inbreng is nu van belang!

kom naar de ledenvergadering
op dinsdag 16 augustus om 10.00 uur of 20.00 uur Nieuwegeins Business Center NBC, Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein ook niet leden zijn welkom, dus neem ook uw collega's mee!

De 3 hoofd-pijnpunten uit het eindbod:

Toeslagen niet meegenomen in eindejaarsuitkering Het eindbod van de werkgever voorziet pas in een eerste verhoging van het inkomen per 1 december 2011, wanneer de helft van de structurele loonsverhoging als eindejaarsuitkering wordt betaald. Toeslagen worden normaal gesproken berekend als percentage over het salaris, een structurele loonsverhoging betekend dus ook een verhoging van de toeslagen. Bij de berekening van de eindejaarsuitkering worden de toeslagen echter niet meegenomen en hoe groter de eindejaarsuitkering op termijn wordt, hoe groter het verschil. Voor groepen medewerkers, zoals bij de Alarmcentrale, Contact Center, winkels en de wegenwachten, vormen de toeslagen een groot inkomensbestanddeel.

Werknemers betalen onderzoek leeftijdsdagen
De werkgever wil het onderzoek naar andere inzet van de leeftijdsregelingen financieren uit het budget voor het levensfasebewust personeelsbeleid. Dit budget is ontstaan na het afschaffen van een cao-afspraak in 2007 en zou ten goede van de werknemers in een latere cao terugkeren, als input voor een later te vormen regeling. De ANWB stelt nu voor om dit bedrag aan te wenden, niet voor de financiering van een nieuwe regeling, maar voor de financiering van een onderzoek naar een mogelijke regeling. De werkgever stelt dus voor, dat de werknemers zelf betalen voor het onderzoek naar de leeftijdsdagen en de huidige werktijd verminderingsregelingen.

Afschaffen toeslagen Retail
Zoals bekend zijn wij zeer geschrokken van de harde opstelling die de werkgever heeft ingenomen omtrent het afschaffen van toeslagen in de avonduren en op de zaterdag in de winkels. Feitelijk wordt er gevraagd, met een eenmalige compensatie, om fors in te leveren. Het argument is dat in de gemiddelde winkel ook geen toeslagen meer worden gegeven voor de betreffende uren. Onlangs is het manifest Detailhandel door CNV en FNV ondertekend, in dit manifest geven wij duidelijk aan de ontwikkelingen in de detailhandel onverantwoord te vinden. In de winkels vindt een race naar de arbeidsvoorwaardenbodem plaats, terwijl tegelijkertijd de werkdruk en flexibiliteit van de werknemers wordt gemaximaliseerd. Het belangrijkste argument van de werkgever is marktconformiteit, maar wat betekend dat straks voor andere plekken binnen de ANWB? Zijn de toeslagen van het Contactcenter of Alarmcentrale marktconform? En wat te denken van de toeslagen die door de wegenwachten worden verdiend, zijn die nog wel van deze tijd of ligt daar straks ook een voorstel? Natuurlijk moet de ANWB rekening houden met de omgeving en sluiten wij daar onze ogen niet voor, maar marktconformiteit mag niet het hoofdargument zijn. Beloningsbeleid moet onderdeel zijn van een visie en weergeven hoe de ANWB als goed werkgever wil handelen. De werkgever wil nu én de vereiste flexibiliteit vergroten en tegelijkertijd de beloning verslechteren. Een omgekeerde combinatie in onze ogen.

Het laatste nieuws over de acties bij de ANWB kunt u per email ontvangen. Meld u aan voor de digitale ANWB-nieuwsbrief van CNV ! Tijdelijk ook voor niet-leden.

Het volledige eindbod vindt u online op de website www.bit.ly/eindbodanwb.