Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 16 augustus 2011

TLN: Herstel transportsector onder druk door lange betalingstermijn en starre kredietverlening

TLN roept opdrachtgevers op verantwoordelijkheid te nemen en tijdig aan hun betalingsverplichting te voldoen.

Het economisch herstel van de transportsector wordt vertraagd doordat transportondernemers vaak te laat hun geld krijgen van opdrachtgevers. Daarnaast hebben ondernemers steeds meer moeite met het afsluiten van leningen bij banken. Beide factoren remmen de continuïteit, innovatie of groei van sommige bedrijven. Deze conclusies trekt Transport en Logistiek Nederland (TLN) naar aanleiding van een onderzoek onder haar leden. Maar liefst 77% van alle transportbedrijven wordt geconfronteerd met betalingen die te laat binnen komen. 30% Van de transporteurs komt hierdoor soms in de financiële problemen omdat men niet meer aan de eigen betalingsverplichtingen kan voldoen. Daarnaast signaleert TLN dat het voor ondernemers steeds lastiger wordt leningen af te sluiten. Nieuwe investeringen blijven hierdoor achter waardoor verder herstel van de sector wordt vertraagd.

Overschrijding betalingstermijn rem op herstel
De transport en logistiek sector zit in de lift. Een groot aantal bedrijven heeft inmiddels bijna het volumeniveau bereikt van voor de economische crisis. Helaas wordt een groot aantal transporteurs belemmerd in hun groei omdat zij te lang moeten wachten op hun geld van opdrachtgevers. Gemiddeld wordt de gangbare betalingstermijn van 30 dagen met 15 dagen overschreden, waarbij overschrijding van twee maanden of langer geen uitzondering is. Maar liefst 53% van alle ondernemers geeft aan dat de periode waarop men op het geld zit te wachten, steeds langer wordt. In het ergste geval is een ondernemer daardoor niet meer in staat om zijn rekeningen te betalen en moet noodgedwongen faillissement aanvragen.

Oproep: voldoe aan gestelde termijn van betalingsverplichting TLN roept opdrachtgevers op om binnen de gestelde termijn aan de betalingsverplichting te voldoen. Hiermee voorkom je dat vervoerders in financiële problemen komen en economisch herstel en groei van de sector wordt geremd. Een goede relatie met de opdrachtgever is hiervoor van belang. Financieel adviseur Graydon bevestigt de bevindingen van het TLN onderzoek: "Transportbedrijven kunnen een deel van de betalingrisico's afdekken door zich vooraf goed te laten informeren over het bedrijf waar men zaken mee doet. Dit versterkt het vertrouwen en verbetert de toekomstige samenwerking."

Kredietverstrekking steeds strenger
Als gevolg van de financiële crisis hebben banken afgelopen tijd de voorwaarden voor nieuwe leningen flink aangescherpt. Hierdoor is het voor transportondernemers lastiger geworden om bestaande leningen te herfinancieren en nieuwe leningen af te sluiten. Kredietspecialist Credion herkent dit beeld: "Veel van de kredietaanvragen worden getoetst aan de 'magere' periode tussen de jaren 2007-2011 en getoetst aan het eigen vermogen. Er zijn op dit moment niet veel transportondernemers die gedurende deze periode goede financiële resultaten hebben behaald en tevens beschikken over een groot eigen vermogen". Juist nu de economische ontwikkeling in de sector weer begint aan te trekken, groeit de behoefte aan investeringen in nieuw materieel en innovaties