Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In het augustusnummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie: Aantal chronische ggz-patiënten in Amsterdam toegenomen met 50%

In de periode 2000-2005 steeg het aantal langdurig van zorg afhankelijke patiënten onder behandeling bij de ggz in Amsterdam met 50%. Het aandeel van chronische patiënten in de crisiscontacten verdubbelde; daarbij ging het vooral om contacten met de eigen behandelaar, niet met een crisisdienst. 'De Amsterdamse ggz laat de chronische patiënten niet aan hun lot over en ze maken geen overmatig aanspraak op acute zorg'. Dit concluderen Jaap Peen en collega's, die de gegevens onderzochten van ruim 4500 ggz-patiënten.

Medisch studenten positief over psychiatrie

Medisch studenten staan positief tegenover het specialisme psychiatrie. Dit concluderen Onno den Held en collega's. Zij onderzochten de houding tegenover het vak voor en na een cursus psychiatrie onder derdejaars studenten aan het VU medisch centrum. De positieve houding ten opzichte van het vak verbeterde nog licht na de cursus. Dit is belangrijk om in de toekomst voldoende zorg te kunnen bieden aan patiënten met psychiatrische aandoeningen.

'Voer motiveringsplicht in bij weigeren van hulp bij zelfdoding'

In de eerste 6 jaar na invoering van de Euthanasiewet (2002) is in de psychiatrie geen enkel verzoek tot hulp bij zelfdoding wegens ondraaglijk geestelijk lijden gehonoreerd. Naar schatting zijn in die periode zo'n 2000 van deze verzoeken afgewezen. 'Het is geen goede zaak dat dergelijke weigeringen zonder formele reactie kunnen worden gedaan: er behoort een motiveringsplicht te zijn, om de weigering inzichtelijk te maken.' Dit concluderen psychiater-jurist Ardaan de Boer en de Tilburgse hoogleraar Forensische Psychiatrie Karel Oei. Zij bespreken een van de twee meldingen uit 2008 van psychiaters die hulp bij zelfdoding hadden verleend aan een psychiatrische patiënt.




Ingezonden persbericht