Ingezonden persbericht


Steven van der Ploeg op de limiet voor 46.500 toeschouwers

"Heerlijk geracet. Ik zat er middenin!"

DEN BOSCH / ZANDVOORT, 16 augustus 2011 - Het debuutjaar van Steven van der Ploeg in de autosport verloopt voorspoedig. Opnieuw kende de 45-jarige ondernemer uit Den Bosch twee geweldig wedstrijden in de Formido Swift Cup. Voor 46.500 juichende toeschouwers behaalde de Brabander in het voorprogramma van de RTL GP Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort een uitstekende elfde en twaalfde plaats. Dat ging gepaard met veel actie op de baan dat hem en het publiek nog lang zal bijblijven.

Het weekend begon op een nat circuit en dat ligt Van der Ploeg uitstekend. Met veel lef kwalificeerde hij zich in deze opstapklasse als veertiende voor de eerste race en als elfde voor de afsluitende wedstrijd op zondag. "De kwalificatie liep als een speer. Het is fantastisch om op een natte baan te rijden", vindt Van der Ploeg. "En dat terwijl ik dezelfde lijnen rijd als dat het droog is. Je glibbert wat, maar het gaat heel goed."

Goede strategie
Ook tijdens de eerste wedstrijd was het asfalt nat, tot grote vreugde van de Bosschenaar. Toch werden er droogweerbanden onder de auto gemonteerd omdat het team verwachtte dat dit rubber het beste zou presteren. "De eerste helft van de race waren de regenbanden in het voordeel. Toch kon ik een groepje rijders voorblijven, waar ik normaal achter zat", vertelt Van der Ploeg. Hij knokte heel de wedstrijd voor posities en genoot met volle teugen. Het circuit droogde langzaam op, waardoor Van der Ploeg op een gegeven moment drie seconden per ronde op zijn concurrenten inliep. "We kwamen net een ronde te kort om nog een paar plaatsen te winnen, maar met een dertiende eindpositie waren we erg tevreden." Rokend rubber
Van der Ploeg kon zijn geluk niet op om de tweede wedstrijd vanaf de elfde positie te vertrekken. Opnieuw kende hij een superstart en boekte in de eerste ronde twee plaatsen winst. "Ik wist niet wat me overkwam! Ik had aansluiting bij de eerste groep rijders, maar om die bij te houden moest ik ver boven mijn kunnen racen", legt Van der Ploeg uit. Na een ronde of vijf had hij te veel van zijn rubber gevraagd en moest er meer in de spiegels worden gekeken. Van der Ploeg liet zich niet gek maken en knokte voor wat hij waard was. Ondertussen was de Swift beschadigd geraakt doordat concurrent Ertjo Buitenhuis tijdens een kortstondige safety car situatie voor de S-bocht te laat in de gaten had dat er fors geremd werd. Dit had flinke klap en kromme achteras tot gevolg waardoor de setup van de auto werd verstoorde. "Helaas kon ik geen tempo meer maken en haalde Jos Veldboer mij knap in. Daarna drong Maurits Caransa aan. In de Tarzanbocht raakten we elkaar fors waarbij de rechtervoorwielfusee brak. Bij iedere bocht naar rechts hoorde je duidelijk dat er iets mis was met de auto", zegt Van der Ploeg. Toch gooide hij het gas erop toen Daan Stots in zijn spiegels verscheen om uiteindelijk knap als elfde te eindigen.

Dichtbij toptien
Het was pas zijn vijfde raceweekend en opnieuw zette Steven van der Ploeg zijn steile leercurve stevig voort. "Tot dusver hadden we vier groepjes met rijders: namelijk de top, het middenstuk, de achterhoede en dan kwam ik", illustreert hij lachend. "En nu reed ik aan de kop van het derde groepje. Ook de gevechten met andere rijders waren geweldig. Een tikje krijgen, een tikje uitdelen, er werd heerlijk geracet. En we weten dat er nog veel meer in zit. Die eerste toptienpositie komt nu wel erg dichtbij."

De volgende twee wedstrijden van de Formido Swift Cup worden verreden op 3 en 4 september tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort.

Het raceavontuur van Steven van der Ploeg is met tekst, foto's en onboard video's te volgen via www.f13racing.nl. Noot voor de redactie,