Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 augustus 2011

Vragen van de leden Recourt en Van Dekken (beiden PvdA) met betrekking tot het bericht dat Groningse advocaten zouden frauderen met overheidsgeld

aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie
1.


1.Kent u het bericht "Groningse advocaten frauderen met overheidsgeld"? (Dagblad van het Noorden 13-8-2011)


2.

2.Is het waar dat het genoemde advocatenkantoor "jarenlang op grote schaal gefraudeerd te hebben met overheidsgeld of heeft u aanwijzingen dat dit gebeurd is? Zo ja, waar blijkt dat uit en hoe heeft dit zo lang kunnen gebeuren? Zo nee, wat is er dan niet waar en wat is er dan wel feitelijk gebeurd?


3.
3.Bent u op de hoogte van het genoemde onderzoek naar "het exacte benadelingsbedrag"? Zo ja, wat is de stand van zaken van dat onderzoek? Zo nee, waarom niet?


4.
4.Wie heeft er aangifte gedaan bij de politie en wat is de stand van zaken met betrekking tot die aangifte? Wordt het advocatenkantoor verdacht van het begaan van een of meerdere misdrijven? Zo ja, welke?


5.
5.Is er een klacht ingediend bij de Deken van het arrondissement waar de betrokken advocaten kantoor houden? Zo ja, door wie en wat is de stand van zaken van die klacht? Zo nee, waarom niet?


6.
6.Deelt u de mening dat indien advocaten daadwerkelijk dergelijke fraude blijken te hebben gepleegd dat dit naast strafrechtelijke gevolgen ook gevolgen zoumoeten hebben voor de beroepsuitoefening van deze advocaten? Zo ja, welke gevolgen acht u denkbaar? Zo nee, waarom niet?