Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 15 augustus  |
|2011                                              |


1. Kosten spoorlijn A27 Breda-Utrecht
De geschatte kosten voor het aanleggen van een nieuwe spoorlijn tussen Breda en Utrecht liggen tussen de E 3,0 en E 4,0 miljard. Dit blijkt uit een overzicht dat GS desgevraagd naar de Statencommissie voor Mobiliteit en Financiën hebben gestuurd.

2. Subsidieregister
GS streven er naar om per 1 januari 2012 een openbaar subsidieregister in te voeren. Aanleiding is een wens van Provinciale Staten om verstrekte subsidies transparanter in beeld te brengen. De provincie zal daartoe ieder kwartaal op internet een lijst met alle verleende subsidies en subsidieontvangers publiceren. Het voorstel voor dit subsidieregister is naar de Statencommissie Mobiliteit en Financiën gestuurd.

3. Provinciaal podiumkunstenplan 2013-2016
Komend najaar beginnen de voorbereidingen van een nieuw provinciaal podiumkunstenplan voor de periode 2013-2016. De uitgangspunten die GS daarbij willen hanteren, zijn nu naar de Statencommissie Cultuur & Samenleving gestuurd. Belangrijke wijziging is een verschuiving van denken vanuit instellingen naar denken in functies.

4. Economisch Programma Brabant en campussen
De innovatiekracht van de Brabantse economie verbeteren. Die hoofdopgave voor de komende jaren is verder uitgewerkt in het Economisch Programma Brabant. Daarin staan MKB en ondernemerschap, innovatie met topsectoren voor maatschappelijke opgaven, arbeidsmarkt voor de kenniseconomie en ruimte voor bedrijvigheid centraal. GS hebben een startnotitie vastgesteld die schetst hoe er de komende jaren samen met maatschappelijke partners aan het programma zal worden gebouwd.
Wanneer is betrokkenheid van de provincie bij campussen van strategisch provinciaal belang te rechtvaardigen? En welke instrumenten zijn daarbij in te zetten? Antwoorden op deze vragen biedt een notitie over Brabantse campussen, die een afwegingsmodel voor zorgvuldige besluitvorming biedt.
Beide notities zijn naar de Statencommissie Economische Zaken en Bestuur gestuurd.

5. Duurzame energie
Het resterende vermogen en het restant subsidiegelden van de voormalige Stichting Projectbureau Energie 2050 (in totaal E 572.365) zal worden ingezet voor duurzame energie binnen de Energieagenda 2010-2020. GS sturen het bestedingsvoorstel naar de Statencommissie Economische Zaken en Bestuur.


6. Verlengen regeling Intensieve Veehouderijen
De subsidieregeling voor het beëindigen van intensieve veehouderijen in natuurgebieden of kernen, is voor de zomer verlengd. Voorwaarde bij dit collegebesluit was, dat de Commissies Mobiliteit en Financiën en Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen na de zomer instemmen met de bijhorende begrotingswijziging. Gedeputeerde Staten leggen de begrotingswijziging ter bespreking voor aan deze commissies.

7. Voortzetten regeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
De subsidieregeling voor huishoudens die gezamenlijk particulier opdrachtgever zijn voor een woningbouwproject, wordt dit jaar nog voortgezet. Deze succesvolle regeling heeft sinds de start in 2008 al 67 projecten met in totaal 1.283 woningen ondersteund. Hiermee was het subsidieplafond van E5 miljoen bereikt. Gedeputeerde Staten hebben voor 2011 alvast E 400.000 beschikbaar gesteld, vooruitlopend op de beschikbare gelden voor de komende bestuursperiode. De provincie wil met deze regeling de woningmarkt meer in balans brengen.

8. Reactie op Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Bij verschillende nationale belangen, zoals Brainport, Beter Benutten en de Olympische Spelen 2028 kunnen Brabant en het Rijk elkaar goed aanvullen. Bij deze onderwerpen wil de provincie dan ook graag samenwerken om de gezamenlijke ambities te verwezenlijken. Dit is de conceptreactie van Gedeputeerde Staten op het ontwerp van de (rijks)structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van de Minister van Infrastructuur en Mobiliteit. Het college legt deze ter bespreking voor aan Provinciale Staten, zoals is afgesproken via de aangenomen motie in de PS vergadering van 1 juli jl.

9. Antwoorden op Statenvragen over te late beantwoording eerdere vragen
Onwennigheid met het nieuwe provinciale documentregistratiesysteem verklaart waarom de termijn van vier weken voor het beantwoorden van Statenvragen van de PVV (gesteld op 9 juni jl.) niet is gehaald. Inmiddels zijn deze vragen beantwoord. Dat antwoorden GS op vervolgvragen van het PVV-Statenlid Frijters-Klijnen.

10. Antwoorden op Statenvragen over weigerambtenaren
Het wettelijk vastgelegde principe, dat personen van hetzelfde geslacht in elke Nederlandse -dus ook Brabantse- gemeente kunnen huwen staat niet ter discussie. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering berust bij de colleges van burgemeester en wethouders, die immers de ambtenaren van de burgerlijke stand in hun gemeente benoemen, schorsen of ontslaan. Dat antwoorden GS op Statenvragen over weigerambtenaren van de fractie 50PLUS.

11. Antwoorden op Statenvragen over bouwvergunning
Op basis van de gemeentelijke informatie concludeert het college dat de afgegeven bouwvergunning voor een perceel in Oud-Gastel rechtsgeldig is. De provincie heeft geen mogelijkheid om rechtreeks in te grijpen op verleende vergunningen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de 50 PLUS Statenfractie hierover


12. Vragen over de N638 Rucphen-Zundert
Het college is bekend met de situatie rond de N638 en de problemen die het geeft op het gebied van leefbaarheid in Rucphen en Zundert. Momenteel worden 3 planstudies uitgevoerd, die de problemen, de oplossingsrichting en de kosten in beeld brengen. De bereikbaarheid van Treeport Zundert, Skidome en het sportpark Rucphen is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de PPV -Statenfractie.


---- --