Ingezonden persbericht


Medicijnbank: twee vliegen in één klap!

PvdA: Met heruitgifte meer mensen bereiken en verspilling tegengaan

De Haagse PvdA-fractie vraagt het college onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een medicijnbank in Den Haag. Door de vele bezuinigen en de nieuwe verhoging van de eigen bijdrage, is het voor de allerarmsten in de stad steeds moeilijker om aan voldoende noodzakelijk medicatie te komen.

PvdA-ers Saskia Mulder en Gerard Verspuij wijzen in hun vragen op de versobering van verzorgingsniveau en de verzwaring van de lasten, in het licht van de toenemende armoede in de stad en het daarmee stijgende aantal niet- en onderverzekerden. Zij ontvangen signalen van onder meer de Voedselbank dat er behoefte is aan een voorziening op zorggebied.

Mulder: "Neem het afschaffen van de anticonceptiepil uit het basispakket. Veel mensen gaan door de hogere kosten bezuinigen op medicijngebruik en dus bijvoorbeeld op 'de pil'. De daaruit volgende ongewenste zwangerschappen gaan deel uitmaken van de maatschappij. Denk maar aan de verzorging, opvang en scholing van de kinderen."

Raadslid Verspuij ziet als extra potentiële doelgroep illegalen en bepaalde groepen dak- en thuislozen. " "

De Amsterdamse Medicijnpot

Het idee van een medicijnbank haalden Mulder en Verspuij uit Amsterdam. Daar werd in 2010 'De Medicijnpot' opgericht. De medicijnen worden er aangeleverd en verstrekt door huisartsen, tandartsen en apothekers en zijn afkomstig van patiënten die zijn genezen of overleden. Volgens de PvdA-ers zouden samenwerking en signalering in Den Haag kunnen lopen via de medische hulpposten, Voedselbank en andere vrijwilligersorganisaties.

Mulder en Verspuij benadrukken wel dat het zeer droevig is dat naast de Voedselbank nu ook behoefte bestaat aan een medicijnbank. Zij zijn bovenal van mening dat de zorgverzekeraars dit zouden moeten oplossen.

Voor meer informatie:




Ingezonden persbericht