Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 augustus 2011

Vragen van de leden Dijsselbloem en Celik (beiden PvdA) over de toename van de groepsgrootte in het basisonderwijs

aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


1.
Heeft u kennis genomen van het bericht van de PO-raad van 15 augustus over de toename van de groepsgrootte in het basisonderwijs ? (http://www.poraad.nl/index.php?p=19641&nieuws_id=948922)
2.
Is het waar dat de groepsgrootte in het primair onderwijs dit schooljaar met gemiddeld 12 procent zal toenemen als direct gevolg van de bezuinigingen die het afgelopen jaar zijn doorgevoerd? Zo nee, met hoeveel procent zal de groepsgrootte dan toenemen?
3.
Is het waar dat de vergoeding voor de materiele instandhouding ver achter blijft bij de werkelijke kosten waardoor geld dat bestemd is voor het primaire proces moet worden gebruikt voor gebouwbeheer, stookkosten en kosten van de elektriciteit? Wat vind u van deze ontwikkeling en bent u van plan maatregelen te nemen om deze ontwikkeling te stoppen?
4.
Bent u het eens met de conclusie van de PO-raad dat door verschillende bezuinigingen en de hogere uitgaven van de scholen de kwaliteit van het onderwijs steeds verder onder druk komt te staan? Zo ja, hoe gaat u dit de kwaliteit in het onderwijs versterken? Zo nee, waarom niet?
5.
Wat vindt u van de zorgen van de PO-raad dat door de aankomende bezuinigingen op het Passend Onderwijs er niet voldoende geld beschikbaar is om kinderen extra zorg en begeleiding te geven, leerkrachten niet de noodzakelijke bijscholing kunnen krijgen, de taak van het leraarsvak fors wordt verzwaard en minder aantrekkelijk wordt en de kwaliteit achteruit gaat?
6.
Op welke termijn heeft u inzicht in de vraag of de voorspelde vergroting van de klassengrootte daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en bent u bereid de Kamer daarover zo spoedig mogelijk te informeren?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag