VerkeersInformatieDienst

Aanleg spitsstroken A1 Bussum - Eemnes

16 augustus 2011, 14:23
Rijkswaterstaat legt tussen augustus en november 2011 spitsstroken aan op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Ter hoogte van Bussum en het knooppunt Eemnes heeft het verkeer twee rijstroken per rijrichting ter beschikking. Op het deel waar gewerkt wordt zijn bovendien geen vluchtstroken aanwezig. Het verkeer moet rekening houden met een snelheidsbeperking van 90 km per uur in de richting Amersfoort. Hierdoor krijgen weggebruikers te maken met een langere reistijd. Volgens planning kunnen de weggebruikers in november 2011 gebruik maken van de spitsstroken. De spitsstroken zijn nodig om de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken.

De werkzaamheden voor de aanleg van de spitsstroken bestaan uit het aanleggen van pechhavens, het verhogen of verplaatsen van bestaande geluidschermen, het plaatsen van extra geluidschermen en het aanpassen van belijning en bewegwijzering. Om de pechhavens te realiseren moet een aantal bomen worden gekapt. Afgelopen voorjaar is het grootschalig onderhoud op de A1 't Gooi tussen Bussum en het knooppunt Eemnes afgerond.

Voor de aanleg van de geluidschermen in en nabij de aansluiting Laren zijn de toe- en afrit Laren tijdens drie weekeinden afgesloten. Het lokale verkeer heeft dan een omleiding. Gele borden geven de omleiding aan.

De weekeinden waarin de afsluitingen van de toe- en afrit plaatsvindt zijn:


- vrijdag 9 september 23:00 uur tot en met maandag 12 september 05:00 uur

- vrijdag 16 september 23:00 uur tot en met maandag 19 september 05:00 uur

- vrijdag 23 september 23:00 uur tot en met maandag 26 september 05:00 uur

Op het traject Bussum-Eemnes wordt aan beide zijden van de A1 de vluchtstrook omgebouwd tot spitsstrook. Zo kan het verkeer bij grote drukte over een lengte van ruim 5 kilometer gebruik maken van drie in plaats van twee rijstroken per rijrichting. Met name in de ochtend- en de avondspits verbetert hierdoor de doorstroming op het traject. De openstelling staat gepland in november 2011.