Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 16 augustus 2011

Provincie volgt financiële ontwikkelingen nauwlettend

Gedeputeerde Staten van Overijssel laten weten dat ze de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend volgen. Ze hebben voor de zomervakantie het provinciale beleggingsbeleid besproken. Gedeputeerde Gerrit Jan Kok (Bereikbaarheid, openbaar vervoer en financiën): "Om de risico's verder te beperken hebben we in juli 2011 de richtlijnen voor onze vermogensbeheerders aangescherpt, zodat zij sneller kunnen inspelen op gewijzigde marktomstandigheden."

De internationale ontwikkelingen waren voor RTL Nieuws aanleiding om te informeren naar de beleggingen van de provincies in staatsobligaties in een aantal Europese landen en de afboekingen die de provincies mogelijk zouden hebben gedaan. De Overijsselse cijfers zijn aan RTL Nieuws gepresenteerd en op 15 augustus gepubliceerd op www.rtlz.nl De beleggingen van de provincie Overijssel in de gevraagde staatsobligaties bedragen (in miljoenen euro's, stand per eind mei 2011):


- Frankrijk 46


- Griekenland 0


- Ierland 1


- Italië 10


- Spanje 55


- Portugal 19

Volgens Kok zijn in 2010 geen bedragen op deze beleggingen afgeboekt. "Deze beleggingen zijn een deel van het totaal van ¤ 1,3 miljard dat we hebben uitgezet in obligaties, waaronder staatsobligaties en obligaties van financiële instellingen. De obligaties zijn eind 2009 en begin 2010 via twee externe vermogensbeheerders aangeschaft. Hierbij is een spreiding aangebracht in landen en rating van de verschillende portefeuilleonderdelen, conform onze richtlijnen die voldoen aan het wettelijk kader dat is opgesteld voor de lagere overheden (de wet FIDO). Momenteel blijken een aantal landen minder sterk te zijn dan op het moment van belegging. Het aandeel van deze landen in de totale beleggingsportefeuille van de provincie is relatief gering en we zien dan ook geen reden om de waardering van de obligatieportefeuille op dit moment versneld te herzien."