FloraHolland


FloraHolland maandbericht juli 2011

Koele juli maand brengt hogere prijzen

FLORAHOLLAND (18 augustus 2011) - Juli 2011 was in Nederland een bijzonder natte en koele maand terwijl dezelfde maand vorig jaar juist zeer warm en zonnig was. Het weer had een positieve invloed op de prijzen in deze vakantietijd. Bij 3,1% minder stuks in vergelijking met juli 2010 viel de veilingomzet 17% hoger uit. De middenprijs steeg naar EUR 0,294 (+ 17,1%) afgelopen maand. Een ongebruikelijke ontwikkeling in deze periode van het jaar, maar wel welkom omdat de prijzen in de afgelopen jaren in juli slecht waren. Het koele weer betekende bij veel producenten een lagere productie en bij de consumenten zagen we een verschuiving naar een consumptietoename van bloemen en planten. Bovendien zal de vakantiespreiding hierop ook nog enige invloed hebben.

Snijbloemen: fors betere middenprijzen bij kleiner aanbod Bij een dalende aanvoer van 2,2% realiseerden veel producten een hogere middenprijs van EUR 0,185 (+22,5%). Alleen de Roos en Hortensia lieten een aanvoerstijging zien. Bij Roos nam het totaalaanbod toe, veroorzaakt door een groeiend importaandeel. De stijging van de middenprijs was vooral toe te schrijven aan de binnenlandse herkomst. De Hortensia-middenprijs viel fors beter uit dan vorig jaar. Een sterke aanvoerdaling deed zich voor bij Lelie (-28,6%) en Zantedeschia (-23%). Bij Lelie was dit het gevolg van terugloop in areaal. Mede als gevolg van de lage prijzen in 2010 hebben aanvoerders minder bollen aangeplant. Ook bij Zantedeschia waren minder knollen beschikbaar. Bij de overige producten zagen we beperkte verschuivingen in het aanbod, maar wel een forse toename van de middenprijs. Dit was het geval bij Lisianthus (+32,2%) en zowel tros- als geplozen Chrysanten (beide
+19%).

Kamerplanten: in lijn met snijbloemen
Net als de maand ervoor zette in juli de afname van de aanvoer van kamerplanten verder door (-8,2%). Mede hierdoor steeg de gemiddelde prijs naar EUR 1,524 (+19%) wat ongeveer gelijk was aan juni. Sterke dalers in de aanvoer waren Kalanchoë, Potroos en Ficus. Oorzaken hiervan waren de slechte prijzen in 2010, minder productie, wijzigingen in het assortiment en een kleiner areaal. Dit kleinere aanbod droeg bij aan een flink hogere middenprijs (+30% of hoger). De gemiddelde prijzen van Chrysant, Hortensia en Zantedeschia stegen in juli bij een grotere aanvoer over dezelfde periode afgelopen jaar.

Tuinplanten: minder aanvoer en minder omzet bij betere prijzen In tegenstelling tot juni, toen de tuinplantenaanvoer met 27,2% steeg, was er in juli sprake van een flinke afname van 21,5%. Dit zorgde wel voor een hogere middenprijs van EUR 1,18. Dit was 19,3% hoger dan in 2010 en 20,6% meer dan vorige maand. Het lagere aanbod was het gevolg van het warme weer dit voorjaar. Hierdoor is de teeltduur versneld en komen de producten eerder en meer tegelijk op de markt, zoals Lavendel en Platycodon. We hebben te maken met een dal in de productie, wat vooral speelde bij de bloeiende tuinplanten. Groene producten zijn doorgaans minder gevoelig voor het weer en hebben een constanter aanvoerpatroon. De lagere productie en meer vraag vanuit de markt zorgde voor een hogere prijs.

Henny Bruggeman, product markt adviseur FloraHolland