Gemeente Breda

18aug
Slagbomen parkeerterrein Beyerd-Vlaszak in Breda verdwijnen De slagbomen van het parkeerterrein Beyerd/Vlaszak hebben hun langste tijd gehad. Het college van B&W heeft deze week besloten om het achteraf betalen te wijzigen in vooraf betalen voor een parkeerplek op dit terrein, zoals ook op andere plaatsen in Breda het geval is. Het terrein wordt nog dit jaar vrij toegankelijk en er komen ticketautomaten te staan die geschikt zijn voor pinbetalingen. Dat worden de eerste pinautomaten voor parkeren op straat in Breda.

Aanleiding voor het collegebesluit is een wijziging van de landelijke uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968, waardoor BTW afgedragen moet worden over parkeerinkomsten op alle parkeerlocaties waar sprake is van achterafbetaald parkeren. Het parkeerterrein Beyerd/Vlaszak was tot nu toe vrijgesteld van de BTW-verplichting, maar door de landelijke wijziging is dat sinds 1 juli niet meer het geval.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: "We willen de kosten van het parkeerbedrijf zo laag mogelijk houden en zo snel mogelijk tot een sluitende begroting komen. Door de slagbomen hier weg te halen en vooraf betalen in te voeren kunnen we voorkomen dat de kosten van het parkeerbedrijf jaarlijks met twee ton omhoog gaan. Dat is dus zeer de moeite waard."

De wijziging betekent wel dat een parkeerder net als bij andere parkeerautomaten vóóraf het parkeergeld moet betalen en dus moet inschatten hoeveel parkeertijd nodig is. Door introductie van `belparkeren', waarbij de parkeerder per telefoon een (virtuele) parkeermeter kan aanzetten en bij terugkomst bij zijn auto weer kan uitzetten, kan dit worden voorkomen. Dit systeem is in andere steden al langer in gebruik en kan ook in Breda ingevoerd worden. Een apart voorstel daarvoor volgt in de loop van volgend jaar.

De huidige slagboomapparatuur is verouderd en zou dit jaar worden vervangen. De hiervoor benodigde investering bedraagt ca EUR 100.000. In plaats daarvan komen er vier ticketautomaten te staan waar je ook met een pinpas kunt betalen. De plaatsing van deze automaten kost eenmalig ongeveer EUR 40.000. De aanpassing kan nog dit jaar uitgevoerd worden.

Breda, 18 augustus 2011
Deel Slagbomen parkeerterrein Beyerd-Vlaszak in Breda verdwijnen op Twitter Deel Slagbomen parkeerterrein Beyerd-Vlaszak in Breda verdwijnen op Facebook Deel Slagbomen parkeerterrein Beyerd-Vlaszak in Breda verdwijnen op Hyves