Gemeente Dongeradeel


Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan: vrij voor inspraak

Op donderdag 14 juli 2011 heeft de gemeenteraad het (ontwerp) Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) vrijgegeven voor inspraak.

In het GVVP wordt het verkeer- en vervoerbeleid van de gemeente beschreven. Het beleid is erop gericht om zowel de bereikbaarheid, verkeersveiligheid als leefbaarheid binnen de gemeente Dongeradeel zoveel mogelijk te waarborgen. De gemeente zet in op een verkeerssysteem dat logisch, begrijpelijk en toekomstvast is.

Waar bestaat een GVVP uit?
GVVP bestaat uit een:


1. Beleidsdeel
Het doel van het Beleidsdeel is het vastleggen van de beleidsuitgangspunten voor het
verkeer en vervoer in de gemeente Dongeradeel voor de komende jaren, dat aansluit
bij de (ruimtelijke) ambities die de gemeente heeft. Deze ambities kunnen alleen verwezenlijkt worden in samenwerking met diverse partijen, zoals provincie, omliggende gemeentes, politie, dorpsbelangen, belangenorganisaties en de inwoners van Dongeradeel. Het GVVP is daarmee de handleiding bij de te voeren discussies op het gebied van verkeer en vervoer, die zich de komende jaren voordoen. De horizon ligt daarbij op het 2020. Het stippelt de te varen koers uit. Er worden verschillende beleidskeuzes gemaakt, maar er vloeien ook concrete knelpunten uit voort, die uitgewerkt worden in het Maatregelenplan.


2. Maatregelenplan
Het maatregelenplan bevat daarmee projecten die vanuit verkeerskundig perspectief gewenst zijn. Dit betekent niet dat de genoemde maatregelen zijn voorzien van financiële dekking. Het streven is om tot 2020 wel zoveel mogelijk van deze projecten uit te voeren, afhankelijk van de financiële middelen. Realisatie kan verschillende manieren tot stand komen:

* Voor projecten afzonderlijk kredietaanvraag doen bij Gemeenteraad
* Meeliften met andere projecten, vanuit andere disciplines (wegenonderhoud, riolering e.d.). Werk met werk maken.
* Enkele van de genoemde projecten zijn de verantwoordelijkheid van de provincie. Dit Maatregelenplan kunnen we daarmee onder de aandacht brengen van de provincie en hen extra attenderen op de noodzaak voor het oplossen van de knelpunten.

Ondanks dat de financiële borging ontbreekt, worden door middel van dit Maatregelenplan de verkeerkundige prioriteiten niet uit het oog verloren en waar mogelijk meegenomen bij bepaalde ontwikkelingen. Daarmee heeft het Maatregelenplan een belangrijke functie als `aanjager' voor het verkeerskundige belang.

Waar kunt u het inzien?
Het GVVP ligt ter inzage vanaf maandag 22 augustus 2011 t/m maandag 3 oktober 2011 in het stadhuis te Dokkum. Belangstellenden kunnen dit inzien bij de balie van Publiekszaken of onderaan deze pagina downloaden.

Indienen van zienswijzen
U kunt zienswijzen indienen tot en met maandag 3 oktober 2011. U kunt uw (schriftelijke) zienswijze sturen naar de Gemeente Dongeradeel, Postbus 1, 9100 AA Dokkum, ter attentie van het college van burgemeester en wethouders.

Vervolg
Na afloop van de inspraakperiode wordt een reactienota opgesteld. In deze nota staan de binnen gekomen reacties met daarbij een advies of de reactie tot een wijziging van het GVVP moet leiden. De reactienota wordt toegezonden aan een ieder die heeft gereageerd op het (ontwerp) GVVP. Het GVVP wordt daarna door de gemeenteraad vastgesteld. Zij nemen daarbij de inspraakreacties in overweging.


* GVVP 2011.pdf

* GVVP maatregelenplan.pdf