Politie Amsterdam-Amstelland

Pilot mannenopvang verlengd

Dit is een persbericht van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

De mannenopvang in de vier grote steden wordt verlengd tot eind 2012. Dit heeft staatssecretaris Veldhuizen van Zanten-Hylner van VWS onlangs besloten.

De vier grote steden hebben sinds 1 juli 2008 een opvang met in totaal 40 opvangplekken. Deze zijn bestemd voor slachtoffers van (dreigend) geweld in afhankelijkheidsrelaties en slachtoffers van mensenhandel. De steden zijn blij dat VWS geld beschikbaar stelt om de mannenopvang te kunnen voortzetten.

In de afgelopen 2,5 jaar hebben de opvangvoorzieningen bijna 200 slachtoffers van geweld opgevangen. Dat staat in de evaluatiestudie "Pionieren in de mannenopvang". In dit verkennende onderzoek is aan de hand van een steekproef onder (ex)slachtoffers gekeken naar de ernst van de problematiek en naar het effect van de opvang.

Slachtoffers
Van de 677 mannen die zich tussen 1 juli 2008 en 31 december 2010 hebben aangemeld, zijn er 182 na beoordeling opgevangen. De mannen hebben diverse achtergronden en problemen. Een ruime meerderheid is tussen de 19 en 55 jaar. Meer dan de helft is Nederlands, daarnaast komen de Marokkaanse, Turkse en Chinese nationaliteit veel voor.

In de meeste gevallen (40%) gaat het om geweld door de (ex)partner, maar ook mensenhandel (15%) en eergerelateerd geweld komen regelmatig voor. Vaak gaat het om bedreiging of mishandeling door familie of bekenden. Opvallend is, dat het bij het merendeel van de mannen gaat om meerdere of zelfs een netwerk van plegers, bijvoorbeeld de partner, familie en vrienden van de partner.

Door- en uitstroom
In 22% van de gevallen is een korte time-out voldoende. Daarna gaat de man weer terug naar huis. Nazorg met ambulante hulp kan dan een oplossing zijn. Doorstroom naar eigen woonruimte is een knelpunt, omdat er weinig woningen beschikbaar zijn.

Aanbevelingen
De meeste opgevangen mannen hebben de opvang via internet gevonden. Het is dan ook belangrijk dat de mannenopvang, maar ook het ambulante hulpaanbod, op internet makkelijk te vinden zijn. Er rust nog altijd een taboe rondom mannelijk slachtofferschap. Dit taboe moet verder worden doorbroken. Hierbij moet worden meegenomen dat meer bekendheid tot meer vraag kan leiden.

» Meer info over de mannenopvang in Amsterdam


____________________